Partidul Uniunea Salvați România susține intensificarea luptei împotriva infracțiunilor silvice si de mediu și speră că proiectul „Justiția Verde”, asumat de Procurorul General al României, va fi implementat în curând, astfel încât să existe o rețea de procurori specializați în investigarea infracțiunilor din aceste domenii.
„Într-un moment în care legislativul, prin majoritatea parlamentară formată de PSD + ALDE, este determinat să relaxeze sancțiunile pentru contravențiile și infracțiunile de mediu, și cu precădere pe cele silvice, considerăm binevenit acest demers al Parchetului General care poate contrabalansa parțial situația, poate aduce la suprafața multe dintre faptele care constituie infracțiuni și poate contribui la salvarea pădurilor României ce dispar cu o viteză de 3ha/oră. USR consideră că problemele de mediu și, în special, cele silvice, sunt probleme de siguranță națională”, a declarat deputatul USR Silviu Dehelean, membru în Comisia juridică.
România s-a aflat, în 2016, în situația de pre-infringement din cauza gestionării defectuoase a fondului forestier, motiv pentru care Guvernul Cioloș a adoptat Ordonanta de Urgență nr. 51/2016, prin care a introdus sancțiuni suficient de mari încât să descurajeze defrișările ilegale, precum și prevederi coerente care să asigure trasabilitatea materialului lemnos. Cu toate acestea, amendamentele adoptate de Parlament prin legea de aprobare a Ordonanței au subminat într-o mare măsură progresele înregistrate, conducând la reapariția riscului de declanșare a procedurii de infringement. Printre altele, a fost îngreunată retinerea mijlocului de transport al materialelor lemnoase fără aviz de însoțire și/sau fără cod generat de sistemul de urmărire, a fost eliminată contravenţia pentru depozitarea, prelucrarea şi/sau comercializarea lemnului în spaţii neautorizate și multe amenzi au fost reduse în mod nejustificat.
USR a luptat pentru a proteja Ordonanța de Urgență nr. 51/2016 și în plus a adus îmbunătățiri prin două amendamente depuse în Comisia de mediu, care au fost admise. Acestea introduceau o protecție suplimentară pentru pădurile virgine. Din păcate, majoritatea PSD+ALDE a preferat să blocheze parcursul legislativ al OUG nr. 51/2016 și să reactiveze o altă inițiativă de modificare a legii contravențiilor silvice. USR a depus amendamente și la această lege, care au fost însă respinse, fără nici o justificare.
„Vom face tot ce depinde de noi pentru a duce OUG 51 în plen la vot, cu modificările dorite de noi. Pădurile virgine sunt o resursă inestimabilă a României și trebuie protejate. De asemenea, trebuie modificat modul în care se face acum confiscarea vehiculului care transportă material lemnos ilegal, o procedură extrem de birocratică și imposibil de folosit. Aceasta prevede că poliția va trebuie să lucreze la orice control cu un specialist în domeniul silvic, ceea ce face practice imposibilă reținerea autovehicului pentru o evaluare ulterioară”, a explicat deputatul USR Cornel Zainea, membru în Comisia de mediu.
USR atrage atenția că pe ordinea de zi a Senatului există o inițiativă legislativă de modificare a Codului Silvic care poate avea un impact negativ asupra modului de administrare a pădurilor. Prin activitatea din comisiile de specialitate și plen, parlamentarii USR depun eforturi astfel încât prin acest proiect de lege să nu fie introduse amendamente în detrimentul protecției pădurilor. Pentru USR acest domeniu este unul de importanță maximă și vom lupta pentru a apăra interesele societății și dreptul generațiilor viitoare de a se bucura de bogățiile naturale ale României.