USR vrea să blocheze prin lege achizițiile publice netransparente

Partidul Uniunea Salvați România se opune modului netransparent prin care Primăria Generală și primăriile de sector din București, dar și alte autorități publice locale sau centrale, cheltuie banii publici prin intermediul firmelor înființate de acestea.

Uniunea Salvați România propune ca societățile comerciale înființate de autoritățile publice locale sau centrale să fie obligate să deruleze licitații pentru încheierea contractelor de achiziții publice.

Deputatul USR Tudor Pop a inițiat un proiect de lege pentru modificarea Legii achizițiilor publice (Legea 98/2016) prin care societățile comerciale al căror acționar este o autoritate publică locală sau centrală vor avea calitatea de autoritate publică contractantă și vor trebui să respecte legea achizițiilor publice.

Recent, Primăria Generală a Capitalei a înființat peste 20 de societăți comerciale pentru prestarea de servicii către care sunt direcționate câteva zeci de milioane de euro din banii publici și alte câteva sute vor fi redirecționate în perioada următoare.

”Aceste firme vor cheltui în mod opac banii publici, nefiind obligate să urmeze procedurile de achiziții publice în atribuirea contractelor”, susține Liviu Mălureanu, consilier local din partea USR în Consiliul Local al Sectorului 3 din București, cel care a promovat depunerea unei inițiative legislative care să oprească acest fenomen.

Prin acest demers, Partidul Uniunea Salvați România dorește să oblige societățile comerciale înființate de primării sau consilii județene să respecte legea achizițiilor publice și să atribuie în mod transparent contractele pentru achiziția de bunuri și servicii publice.

Proiectul de lege a fost depus la Camera Deputaților și urmează să intre în procedura parlamentară de adoptare după ce va intra pe ordinea de zi a dezbaterilor din comisiile de specialitate în următoarea sesiune parlamentară.