USR susține necesitatea aplicației Inspectorul Pădurii

USR susține necesitatea aplicației Inspectorul Pădurii

Partidul Uniunea Salvați România susține necesitatea ca Ministerului Apelor și Pădurilor să păstreze în funcțiune aplicația Inspectorul Pădurii care a transparentizat activitatea de exploatare a lemnului din pădurile României. Închiderea aplicaţiei sau amputarea ei va favoriza tăierile ilegale și corupția.

Totodată, USR militează ca datele din aplicaţie să fie accesibile pentru perioade mai lungi de trei zile faţă de momentul accesării şi ca Ministerul Apelor şi Pădurilor să introducă în baza de date toate categoriile de informaţii şi să realizeze toate conexiunile între acestea, aşa cum aplicaţia a fost gândită iniţial.

„Considerăm că slăbirea legislației în domeniu ar putea face obiectul unei analize a CSAT din moment ce, potrivit Legii 51/1991, orice acţiuni sau inacţiuni care lezează interesele economice strategice ale României, care au ca efect periclitarea, gestionarea ilegală, degradarea ori distrugerea fondului forestier constituie ameninţări la adresa securităţii naţionale a României următoarele”, afirmă parlamentarul USR Allen Coliban, președintele Comisiei de Mediu din Senat.

Partidul Uniunea Salvați România va trimite o scrisoare deschisă președintelui Klaus Iohannis pentru a propune discutarea subiectului în CSAT și va solicita un raport de activitate al Gărzii Forestiere pentru ultimii ani.

Inspectorul Pădurii constituie o metodă automată de identificare a tăierilor de pădure din România ce are la bază imagini satelitare optice și radar de medie și înaltă rezoluție captate odată la câteva zile. Astfel, orice modificare în structura vegetației forestiere de pe teritoriul României devine accesibilă publicului larg. Aplicația are capacitatea de a accesa, în timp real, baza de date a sistemului informatizat de urmărire a materialelor lemnoase (SUMAL) al Ministerului Apelor și Pădurilor, iar peste informația satelitară, se pot suprapune date din Actele de punere în valoare (AVP), respectiv amplasamentele de unde se încarcă transporturile de masa lemnoasă și informațiile aferente acestor puncte.

Motivul invocat de ministrul Mediului și Pădurilor, Doina Pană, pentru închiderea aplicației Inspectorul Pădurii este faptul că au fost trimise 6.310 alerte de tăieri ilegale, care „au isterizat o țară întreagă”, Garda Forestieră efectuând 5.932 verificări în teren și constatând doar 17 tăieri ilegale. Pentru acest motiv și presupuse nereguli contractuale, Doina Pană a declarat că aplicația va fi „luată de la zero”.

În realitate, aplicația InspectorulPădurii.ro precizează clar faptul că alertele sunt aferente tuturor tăierilor din România, nu doar pentru cele ilegale. Ministerul condus de Doina Pană trebuia doar să permită aplicației să primească AVP-urile din SUMAL. În loc să își încarce propriile APVuri (tăieri legale) în site și să realizeze corelările, ministerul a trimis pe teren toți agenții gărzii forestiere, suprasolicitându-i inutil.

De la sfârșitul lunii martie a acestui an, aplicația InspectorulPădurii.ro a fost setată să nu mai afișeaze publicului larg istoricul avizelor de transport de masă lemnoasă mai vechi de 3 zile. Restrângerea istoricului face ca societatea civilă să nu mai poată compara pozele camioanelor încărcate cu un anumit volum cu datele din SUMAL aferente. Astfel, dacă cetățenii trimit fotografii ale camioanelor supraîncărcate ONG-urilor, acestea nu mai pot observa eventuale diferențele dintre faptic și scriptic privind volumele transportate. Totodată, pentru transportatorii care încarcă peste volumul prevăzut în aviz, nu mai pot fi vizualizate nici locurile din care au transportat cu mai mult de trei zile in urmă.

Date de transport mai vechi de 3 zile au stat la baza unei sesizării pe care Greenpeace a făcut-o Gărzii Forestiere Vâlcea care a condus la confiscarea a peste 4500 mc material lemnos în zona Gureni, Gorj, în luna ianuarie 2017.

„Transporturile cu lemn tăiat ilegal sunt încă de actualitate și la volume impresionante. Limitarea accesului la date favorizează doar infracționalitatea forestieră, cu implicații directe în finanțarea structurilor de crimă organizată. De aceea, menținerea unei baze de date accesibilă publicului larg responsabilizează instituțiile și cetățenii și are conotații directe privind securitatea mediului, combaterea corupției, a evaziunii fiscale și a finanțării grupurilor de crimă organizată”, arăta senatorul Allen Coliban într-o interpelare adresată la momentul respectiv Ministrului Apelor și Pădurilor privind această reconfigurare a aplicației.

Închiderea aplicației InspectorulPădurii.ro este doar una dintre măsurile luate de coaliția PSD-ALDE în această jumătate de an la guvernare prin care se favorizează tăierile ilegale și reintrarea în infringement a României, deși în programului de guvernare 2017-2020 al coaliției PSD-ALDE se precizează că „prioritatea 0 a Guvernului în materie de politică de mediu va fi aceea de protejare a fondului forestier național”.

În prima jumătate a anului 2017 s-au modificat legea contravențiilor silvice și Codul silvic, iar parlamentarii puterii au propus mai multe modificări care vor afecta politica de mediu a României:

  • a fost îngreunata confiscarea mijlocului de transport al materialelor lemnoase fără aviz de însoțire și/sau fără cod online sau offline generat de aplicațiile SUMAL, una dintre măsurile principale luate în 2016 care a scos România de sub amenințarea infringementului;
  • au fost diminuate amenzile referitoare la neutilizarea/ utilizarea defectuoasă a SUMAL;
  • s-a optat pentru o amendă mai mică în cazul necompensării, în condiţiile legii, a volumului de lemn prevăzut a fi recoltat cu volumele de lemn rezultate din exploatarea masei lemnoase din arborete afectate integral de factori biotici ori provenite din defrişări legale şi tăieri ilegale;
  • a fost eliminată contravenţia pentru nerespectarea obligaţiei de a amplasa panoul cu principalele date referitoare la parchetul aflat în exploatare; prezenţa panoului facilitează identificarea unor tăieri ilegale de către societatea civilă şi constatarea de către organele abilitate;
  • a fost eliminată contravenţia pentru neelaborarea de către proprietar/deţinător, în condiţiile legii, a unui amenajament silvic (document de baza în gestionarea pădurilor, cu conținut tehnico-organizatoric si economic, fundamentat ecologic) pentru fondul forestier aflat în proprietate/deținut;
  • a fost diminuată puterea amenajamentelor silvice prin legiferarea posibilității de suspendare a acestora (fapt care permite o dezincriminare a unor infracțiuni sau contravenții, prin îngreunarea sau imposibilitatea calculării prejudiciului produs), prin legiferarea posibilității de reluare anuală a unui amenajament și prin ștergerea din lege a trimiterilor la cadrul major de adoptare a amenajamentelor;
  • s-a facilitat realizarea sau extinderea de gropi de gunoi în păduri;
  • s-a facilitat scoaterea definitivă din fondul forestier fără obligații bănești și oferirea de terenuri în compensare de către proprietari pentru realizarea de obiective de agrement și locuințe de vacanță

De asemenea, Guvernul a prorogat, până în octombrie 2017, termenul de intrare în vigoare a normelor referitoare la proveniența, circulația și comercializarea materialelor lemnoase care asigură eficiența SUMAL, iar Ministerul Apelor și Pădurilor urmează să modifice metodologia de aprobare a depăşirii volumului masei lemnoase care poate fi tăiat din arborete cu lemnul afectat de factori biotici şi/sau abiotici (în dezbatere aici: https://goo.gl/bGwHrx), în condiţiile în care 30% din tăierile din România provin pe această cale şi se pot simula infecţii cu insecte sau furtuni.

Și pentru că o pădure în care se taie mult alungă animalele sălbatice în zonele locuite de oameni, fără să pună în primul plan măsuri de prevenire, Ministerul Mediului pregătește un ordin în baza căruia este posibilă vânătoarea pentru trofee la urșii și lupii, animale protejate (https://goo.gl/Ho1MLe).