USR Sector 1: Transparenţă şi legalitate în toate proiectele pe care le promovăm

USR Sector 1: Transparenţă şi legalitate în toate proiectele pe care le promovăm

Consilierii USR din Sectorul 1 resping acuzațiile din partea organizatorilor festivalului Balkanik cu privire la blocarea proiectului.

Consilierii locali USR din Sectorul 1 au părăsit, miercuri, şedinţa de Consiliu local în semn de protest faţă de modul în care primarul PSD gestionează proiectul de preluare a Clubului Rapid, dar şi-au arătat disponibilitatea de a participa luni la o nouă şedinţă în care să fie dezbătute punctele rămase pe ordinea de zi.

Acuzaţii că prin această plecare au împiedicat aprobarea celorlalte puncte de pe ordinea de zi au venit imediat din partea PSD, dar şi din partea organizatorilor festivalului Balkanik. Organizatorii acestui festival se pare că au ales să-i acuze pe consilierii USR de lipsa obţinerii unei finanţări decât să caute responsabilităţile situaţiei de blocaj în care se găsesc pregătirile pentru festival şi să caute noi soluţii.

Proiectul de hotărâre pentru finanţarea acestui festival a fost prezentat mai întâi în şedinţa de Consiliu local din 30.06.2017 la propunerea primarului, după un parcurs administrativ foarte rapid. Conform Raportului de specialitate din 22.06.2017, pus la dispoziţia Consiliului local de aparatul Primăriei, proiectul se bazează pe o petiţie înaintată de Asociaţia Culturală Metropolis şi înregistrată la dată de 19.06.2017.

În şedinţa din 30 iunie, proiectul de hotărâre a primit o majoritate de voturi în forma prezentată, în ciuda avertismentelor consilierilor USR privind legalitatea acestei variante.

Organizatorii festivalului Balkanik au solicitat o finanţare în jur de 80.000 euro, care nu se încadra în limita superioară stabilită de HCL 124/2015 de 30.000 euro. În acest context, primarul Dan Tudorache a promovat în paralel un proiect de HCL care ridica acest plafon de finanţare la 200.000 euro, dar care nu putea constitui o baza legală pentru proiectul de festival în cursul aceleaşi şedinţe. Noul HCL nu este nici acum în vigoare, legalitatea sa fiind analizată de instituţia prefectului.

Proiectul votat în 30.06.2017 nu a fost contra-semnat de secretarul Primăriei Sectorului 1 din cauza acestor deficienţe legislative şi drept urmare nu este valid din acest motiv. Orice alte speculaţii privind poziţia consilierilor USR încearcă să eludeze acest fapt.

Consilierii USR Sector 1 şi-au arătat sprijinul pentru organizarea unui asemenea eveniment cultural şi nu pun la îndoială palmaresul festivalului, dar nu pot aproba o finanţare din bani publici care nu respectă temeiul legal. USR Sector 1 deplânge modul în care organizatorii festivalului au fost induşi în eroare pentru interese străine promovării culturii.

This email was sent to [email protected]
why did I get this? unsubscribe from this list update subscription preferences
Uniunea Salvati Romania · Carol Davila 91, ap 1, sector 5 · Bucharest 050453 · Romania