USR solicită mobilizarea autorităților pentru implementarea unui sistem național de alertă prin SMS

USR solicită mobilizarea autorităților pentru implementarea unui sistem național de alertă prin SMS

 

Partidul Uniunea Salvați România propune organizarea unei dezbateri în Parlamentul României pe tema implementării unui “sistem național de alertare a populației prin SMS în caz de dezastru”, în contextul tragicelor evenimentele care au avut loc în weekend din cauza fenomenelor meteo extreme.

Deputatul USR Cătălin Drulă, în calitate de președintele al Comisiei pentru Tehnologia Informației, a invitat toate instituțiile cu atribuții în domeniu (ISU/DSU/STS/ANM/ANCOM) și operatorii de telefonie mobilă la o dezbatere pe această temă, miercuri, 20 septembrie, începând cu ora 10:00, în Parlamentul României.

”Cel mai eficient sistem de alertare a populației asupra unor fenomene meteo extreme care se dezvoltă rapid este cel prin SMS-Cell Broadcast. Este vorba de trimiterea unui SMS către toți abonații aflați într-o anumită zonă geografică – suportul tehnic este prevăzut în protocoalele GSM, mesajele au prioritate înainte oricăror alt tip de comunicații și alertarea se face instantaneu și fără a fi nevoie să fie instalate alte aplicații pe telefonul mobil. În România, au existat discuții cu operatorii de telefonie mobilă și cu reglementatorul pieței, ANCOM, pentru a face interfața de alerte de tip cell broadcast, dar după cum vedem nu există încă”, a declarat deputatul USR Cătălin Drulă, președintele al Comisiei pentru Tehnologia Informației.

Din punct de vedere tehnologic, piesele acestui puzzle există deja, trebuie doar puse împreună. Departamentul pentru Situații de  Urgență (DSU) din Ministerul Afacerilor Interne primește deja toate alertele meteo nowcasting de la INMH/ANM și dispune de un sistem de geolocare pentru alerte. Este necesară interfațarea între ANM, DSU și operatorii de telefonie mobilă, precum și de cadrul legal care să stabilească responsabilitățile și obligațiile actorilor acestui sistem.

”Am propus Comisiei pentru Tehnologia Informației să organizăm o dezbatere împreună cu instituțiile abilitate pentru a vedea care sunt pașii necesarii și responsabilitățile pentru ca acest sistem să fie implementat cât mai curând. De asemenea, cred că e necesară o lege care să stabilească obligațiile părților (INMH, DSU, operatori de telefonie mobilă) și să constituie baza acestui sistem de alertare. Similar, în SUA a fost elaborat the Warning, Alert, and Response Network (WARN) Act în 2006”, a declarat deputatul USR Cătălin Drulă.

SUA au implementat acest sistem din anul 2012, Canada îl va avea operațional de anul viitor. Sistemul de alertare nu ar fi numai pentru furtuni, ci și pentru alte situații excepționale: dezastre naturale, incendii, inundații, accidente deosebite (revărsări de substanțe chimice), accidente majore care blochează căi de comunicații.