PSD vrea să transforme Parlamentul României în Parchetul României

PSD vrea să transforme Parlamentul României în Parchetul României

Parlmentarii USR au votat, astăzi, în ședința plenului reunit, împotriva înființării Comisiei SIPA, mai exact a unei Comisii de anchetă a Camerei Deputaților și Senatului pentru clarificarea aspectelor ce țin de desființarea Direcției Generale de Protecție și Anticorupție. USR apreciază că obiectivele pe care și le-a propus această comisie de anchetă interferează cu activitatea procurorilor, fapt ce reprezintă o încălcare flagrantă a principiului separației puterilor în stat.

”Stimate colege și stimați colegi, vă atrag atenția că ne aflăm în Parlamentul României, nu în Parchetul României”, a afirmat senatorul USR Mihai Goțiu, într-o luare de cuvânt în plenul reunit.

Mihai Goțiu a arătat că cel puțin 4 din cele 10 obiective ale nou-înființatei Comisii de anchetă sunt specifice activităților de cercetare penală.

”Obiectivele de la punctele 6 și 7 vorbesc despre identificarea și audierea unor persoane care n-au respectat condițiile legale. Cum pe parcursul propunerii de înființare a acestei comisii se face trimitere și la încălcarea legii penale, identificarea și audierea ar trebui să fie în sarcina parchetelor. La punctul 8 e prevăzută verificarea autenticității informațiilor cuprinse în raportul 096/17.04.2008. Avem noi laborator criminalistic în Parlament pentru a putea verifica autenticitatea unor informații? În fine, dacă în primele cazuri ar putea fi vorba se exprimări echivoce, punctul 10 nu lasă loc de interpretări. Conform acestui obiectiv, comisia ar urma să întreprindă activități legate de identificarea și audierea persoanelor care în luna ianuarie 2008 au sustras din arhiva SIPA registrul de intrări-ieșiri, documente secrete și strict secrete. Conform DEX, a sustrage înseamnă a însuși prin fraudare, cu alte cuvinte ar fi vorba de comiterea unei infracțiuni. Cercetarea infracțiunilor reprezintă obiectul de activitate al procurorilor, nu al parlamentarilor”, a mai subliniat senatorul USR, de la microfonul plenului reunit.

Prin votul majorității PSD & ALDE, Comisia SIPA a fost înființată, urmând ca la următoarea ședință de plen reunit să fie adoptat și regulamentul acesteia. USR a decis să participe la ședințele Comisiei SIPA, în special pentru a monitoriza și pentru a semnala eventualele abuzuri, dar își rezervă dreptul de a se retrage de la activitățile acesteia în situația în care constată depășirea tuturor limitelor și a oricărui bun-simț, la fel cum s-a întâmplat în cazul Comisiei parlamentare de anchetă a alegerilor din 2009.