Deputatul USR Iulian Bulai cere sancționarea senatorului PSD Șerban Nicolae pentru declarațiile cu privire la partizanii mișcării anticomuniste din munți

Deputatul USR Iulian Bulai cere sancționarea senatorului PSD Șerban Nicolae pentru declarațiile cu privire la partizanii mișcării anticomuniste din munți

Deputatul USR Iulian Bulai a sesizat astăzi Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER) să ofere o poziție publică, prin specialiștii săi și cu argumente istorice, referitoare la ideile lansate de liderul senatorilor PSD Șerban Nicolae privind partizanii mișcării anticomuniste din munți.

IICCMER a luat act de afirmațiile făcute în spațiul public cu privire la mișcarea anticomunistă și a reiterat îndemnul la depolitizarea abordării trecutului recent.

„Pe lângă inexactitatea masivă a unor asemenea afirmații, ele jignesc profund memoria unor oameni care, în condițiile instaurării prin forță și minciună a regimului comunist, au sperat ca România să fie cruțată totuși de experimentul dictaturii proletariatului”, se arată în comunicatul instituției.

Deputatul Iulian Bulai a condamnat public declarațiile susținute de senatorul PSD Șerban Nicolae, în cadrul Comisiei juridice din Senat, la adresa partizanilor anticomuniști din munți, potrivit cărora aceștia „au slăbit capacitatea de apărare a României, iar acțiunea lor a fost îndreptată împotriva intereselor țării”.

Mesajul se înscrie în retorica PSD de a se opune valorilor democratice occidentale și de promovare a unei oligarhii politice corupte, apropiate de Est, unde statul de drept nu există, drepturile omului sunt doar pe hârtie, iar instituțiile juridice sunt anexa politicului.

„Domnul Șerban Nicolae este un analfabet cultural și un sabotor al memoriei anticomuniste. În ultimele zile am avut mai multe activități ocazionate de comemorarea partizanilor din munți care s-au opus impunerii puterii comuniste în Româniai. Am vizitat Memorialul Rezistenței din Munții Făgărașului, iar zilele trecute am întâlnit-o pe fiica partizanilor Arnăuțoiu din Munții Făgărașului, doamna Ioana Raluca Arnăuțoiu, a cărei familie, care și-a dorit libertatea, a avut de suferit aspru din cauza comuniștilor. Sunt idei și cuvinte josnice din partea senatorului Șerban Nicolae, motiv pentru care îi cer președintelui PSD Liviu Dragnea să îl demită din funcția de lider de grup al senatorilor PSD, poziție pe care un astfel de personaj este nedemn să o ocupe”, a declarat deputatul USR Iulian Bulai.

Fost președinte al „Comisiei juridice, de numiri, disciplină, imunități și validări”, Șerban Nicolae și-a pierdut această funcție după ce a propus grațierea pedepselor pentru cei închiși pentru fapte de corupție, o dovadă clară de „acțiune îndreptată împotriva intereselor țării”. Totuși, de la 1 septembrie 2017, Șerban Nicolae este lider de grup al senatorilor PSD, poziție pe care nu o merită în contextul ultimelor declarații.

Rezistența anticomunistă, întinsă pe nu mai puțin de două decenii, a adunat la un loc luptători din toate clasele sociale, având orientări politice, credințe religioase și viziuni diferite, dorința de libertate fiind un liant indestructibil. Fără să fi fost judecați, fie și de o justiție strâmbă, și sfârșind sub gloanțele regimului „popular”, luptătorii anticomuniști – alături de deținuții politici, deportații, dizidenții și exilații – ar trebui să reprezinte un simbol al demnității în momente de cumpănă ale României din a doua jumătate a secolului XX. O minimă recunoaștere a contribuției acestora la libertatea noastră de acum este exprimată de monumentul luptei anticomuniste „Aripi” din Piața Presei Libere din București, inaugurat în urmă cu un an și jumătate.