Uniunea Salvați România a reușit, marți, să introducă o modificare importantă în Legea specială a exproprierilor, care repară o gravă nedreptate și asigură respectarea dreptului constituțional al proprietarilor la o despăgubire dreaptă și prealabilă.
În viitor, datorită modificării propuse de USR, proprietarii expropiați vor primi despăgubirile stabilite de expropriatori înainte să fie evacuați din locuințe, chiar dacă aleg să le conteste în instanță, considerându-le nedrepte. Ulterior, dacă justiția le va da câștig de cauză și le va acorda despăgubiri mai mari, expropriatorii vor achita foștilor proprietari doar diferența.
Modificarea propusă de deputatul Silviu Dehelean a fost votată în plenul Camerei Deputaților cu 148 de voturi pentru, 1 împotrivă și o abținere. Deputații USR au propus mai multe amendamente care ar fi optimizat proiectul de lege, dar au fost respinse de majoritatea PSD-ALDE. Spre exemplu, în forma adoptată, dacă titularul unui drept de ipotecă asupra unei construcții care urmează a fi expropriată nu-și exprimă acordul ca aceasta să se transfere asupra despăgubirii, într-un termen de 15 zile, dreptul de ipotecă se stinge. În aceste condiții, deputații USR s-au opus la votul final adoptării proiectului de lege.
Timp de 13 ani, din anul 2004 și până în prezent, Legea nr. 255/2010 privind exproprierea pentru cauză de utilitate publică a permis autorităților publice să-i exproprieze și să-i evacueze din case pe proprietarii care nu renunțau la dreptul să conteste în instanță despăgubirile propuse, adeseori derizorii, fără a le achita niciun ban până la finalizarea definitivă a proceselor, care de obicei durează 4-5 ani.
Aproximativ 1.000 de oameni au fost expropriați și evacuați în acest fel numai pentru mega-proiectul de lărgire a străzilor Berzei și Buzești din Capitală, în iarna anului 2010, când fostul primar Sorin Oprescu le-a acordat doar 72 de ore pentru a-și părăsi locuințele, după care a demolat zeci de imobile clasate ca monumente istorice, fără să aibă avizele prevăzute de lege. Cei mai săraci dintre proprietari au fost forțați să accepte despăgubirile minimale propuse de Primăria Generală, pentru că altfel erau dați afară din case fără să primească absolut nimic, până la finalizarea îndelungatelor litigii din instanțe.
Modificarea, care a fost admisă marți în plenul Camerei Deputaților, face parte dintr-un proiect mai amplu al USR depus în prima sesiune parlamentară și care se află încă la Senat, cu aviz pozitiv de la Consiliul Legislativ și în așteptarea punctului de vedere al Guvernului. Proiectul corectează mai multe nedreptăți din Legea exproprierilor, în afară de constrângerea abuzivă a cetățenilor de a accepta sume derizorii pentru exproprieri. USR consideră injust și faptul că, în prezent, costurile relocării bunurilor, ca urmare a exproprierii, sunt în sarcina celor expropriați, drept pentru care propune și introducerea unei dispoziții care să prevadă că expropriatorul este obligat să ramburseze persoanelor fizice și juridice evacuate din imobilele expropriate contravaloarea cheltuielilor suportate pentru relocarea bunurilor acestora, cu condiția prezentării unor documente justificative în acest sens.