În cadrul anchetei privind situația deșeurilor în România, inițiată de Comisia de mediu din Senat, parlamentarii USR Allen Coliban și Cornel Zainea, au fost joi, 9 noiembrie, în vizită la Brașov, județul cu cele mai multe gropi de gunoi neconforme, pentru a discuta cu autoritățile locale și responsabilii de gestionarea deșeurilor.
Consiliul Județean al Municipiului Brașov se află în stadiul de pregătire a documentației pentru cererea de finanțare a Sistemelor de Management Integrat al Deșeurilor (SMID), prima componentă a proiectului fiind cea de închidere a celor opt gropi de gunoi de gunoi neconforme din județ, care sunt în afara legii din 2009.
Întâlnirea parlamentarilor USR cu autoritățile locale din județ a prilejuit o trecere în revistă a problemelor cu care se confruntă primăriile în gestionarea deșeurilor. Așa cum au scos în evidență aleșii locali, salubritatea este singurul serviciu public care trebuie oferit obligatoriu cetățenilor, deci care nu poate fi sistat pentru neplată.
“Autoritățile locale nu vor fi niciodată în stare să colecteze 100% dacă oamenii nu-și asumă costurile. Sunt cetățeni care nu-și permit taxa care e tot mai mare – 12 lei în prezent – iar legea nu permite autorităților locale să subvenționeze acest tarif”, spune Șerban Toderică-Constantin, primarul comunei Prejmer.
La rândul său, Liviu Butnariu, primarul orașului Râșnov, spune că oamenii ar trebui să plătească diferențiat taxa pentru colectarea gunoiului, fiind răsplătiți cei care colectează separat deșeurile. Dacă cei care aruncă gunoiul la grămadă plătesc o taxă de 12 lei, cei care sortează deșeurile înainte de a le arunca ar trebui să plătească o taxă de 3 lei.
Brașovul este un județ cu aproximativ 600.000 de locuitori care aruncă la groapă, în total, aproximativ 240.000 de tone de deșeuri pe an. Așa cum recunoaște primarul din Prejmer, însă, multe deșeuri ajung prin păduri și prin ape din cauza lipsei banilor și a managementului defectuos. Cristina Bratu, viceprimarul orașului Victoria, spune că existența unui singur operator de gropi de gunoi în județ face ca autoritățile locale să negocieze cu mâinile legate.
„Din vizita făcută la Brasov și din discuțiile purtate cu autoritățile locale și județene decurg câteva concluzii importante. Pe de o parte, deși Brașovul a avut una dintre primele gropi conforme (deschisă încă din 2004), implementarea Sistemului de Management Integrat al Deșeurilor se află în întârziere și este nevoie de responsabilitatea și cooperarea tuturor primarilor din județ pentru a debloca situația. Pe de altă parte, este nevoie să implementăm un sistem de trasabilitate a deșeurilor, de la sursă la depozit, întrucât există diferențe semnificative între statisticile privind cantitățile de deșeuri produse și cele care ajung, efectiv, la groapă. Din păcate, parte dintre aceste diferențe se regăsesc în deversările ilegale de deșeuri, pe care USR Brașov a început să le sesizeze și să le evidențieze în cadrul proiectului ‘Harta Deșeurilor din Județul Brașov’”, spune senatorul USR Allen Coliban.
În județul Brașov există un singur depozit conform de gunoi, iar deșeurile care ajung la groapa Fineco sunt doar în proporție de 20% deșeuri municipale. Toate acestea sunt sortate aici, iar gradul de reciclare este de sub 5%.
”Munții de gunoaie amestecate din care nu mai pot fi recuperate materialele sunt rezultatul gestionării dezastruoase a deșeurilor în lipsa unor stimulente pentru cetățenii care vor să colecteze selectiv și să recicleze deșeurile. “În Germania, iei 1 euro pentru patru PET-uri colectate, în România, iei 1 euro pentru 80 de PET-uri. Dacă nu avem incentives, doar ne înjurăm unii pe alții că nu avem conștiință. Omului trebuie să-i oferi soluții, apoi să-l amendezi”, spune Emil Barbat, managerul gropii de gunoi Fineco.
“Situația deșeurilor în Brașov este dezastruoasă. Este județul cu cele mai multe gropi neconforme, iar faptul că închiderea lor va mai dura foarte mult reflectă faptul că autoritățile locale sunt depășite total de situație. Situația de la Fineco e departe de optim, celulele pline nefiind anvelopate. Lipsa colectării selective duce la umplerea rapidă a gropilor ecologice, cu toate problemele de mediu ce rezultă, în principal cele legate de calitatea aerului”, a declarat deputatul USR Cornel Zainea.
Prima celulă a depozitului Fineco a fost deschisă în 2004 și a funcționat până în 2010 când s-a oprit depunerea la groapă, dar celula nu a fost închisă încă. În 2010 a fost deschisă cea de-a doua celulă care nu mai funcționează de anul acesta, iar recent a fost deschisă cea de-a treia celulă care este singura funcțională în prezent. Compania urmează să mai construiască încă trei celule de depozitare a deșeurilor. În luna octombrie, groapa a fost afectată de un incediu, fiind una dintre numeroasele depozite de deșeuri din România unde au luat foc gunoaiele în ultimele patru luni, alături de Măldărești, Pata Rât, Glina, Brașov, Tecuci, Lipova, Bacău.