USR organizează o conferință pe tema viitorului Europei la care participă și En Marche

USR organizează o conferință pe tema viitorului Europei la care participă și En Marche

Uniunea Salvați România va organiza, în data de 25 noiembrie, la Timișoara, o conferință internațională pe tema viitorului Europei, la care vor participa mai multe partide europene, printre care En Marche și ALDE.

Conferința intitulată Viitorul Europei este viitorul României – Primul pas spre Sibiu 2019” este organizată în contextul discuțiilor despre reforma Uniunii Europene care va avea loc în perioada următoare. USR consideră că România trebuie să contribuie în mod activ la discuțiile privind viitorul proiectului european şi să puncteze pe măsura mărimii şi ponderii sale politice în cadrul Uniunii Europene. Tara noastră va deține președinția Consiliului UE în perioada ianuarie – iunie 2019, în care Marea Britanie va părăsi Uniunea Europeană, iar la o zi după acest eveniment, liderii europeni se vor întâlni la Sibiu pentru un Summit European care va trasa direcția în care va merge UE.

USR-ul este singurul partid parlamentar din România cu adevărat pro-european, nu doar prin vorbe, dar și prin fapte. În condițiile în care principalele partidele din Parlamentul României se concentrează să rezolve problemele cu justiția ale liderilor politici, USR a preluat inițiativa de a organiza o dezbatere internațională pe tema viitorului Europei, la care au confirmat deja participarea vicepreședinți En Marche și ALDE. Noile mișcări politice europene din care facem parte și noi au ca obiectiv principal schimbarea societății în bine și nu interese mărunte de partid”, a declarat președintele USR Dan Barna.

Conferința va cuprinde două părți: în prima parte vor avea loc prezentări despre Uniunea Europeană, evoluțiile politice și importanța anului 2019, iar în partea a doua reprezentanții familiilor politice europene vor dezbate viitorul proiectului european, pornind de la propunerile formulate de președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, precum și de alți lideri europeni. Una dintre aceste propuneri este implementarea listelor transnaționale în alegerile europene. Deseori, Uniunea Europeană a fost criticată pentru faptul că nu ar fi suficient de democratică. Listele transnaționale ar impulsiona procesul de democratizare al proiectului european.

Viitorul României este strâns legat de viitorul Uniunii Europene, iar românii trebuie să înțeleagă importanța acestui subiect. Deciziile care vor fi luate în perioada următoare vor influența viitorul generației noastre, dar și al copiilor și al nepoților noștri. Un exemplu în acest sens este iniţiativa PESCO de cooperarea europeană în domeniul apărării. Credem că relațiile cu celelalte partide pro-europene sunt foarte importante. Indiferent de familia politică din care fac parte, cooperarea punctuală pe teme de interes comun este necesară”, a declarat președintele USR Dan Barna.

La conferința de la Timișoara vor fi prezenţi reprezentanţi ai prinicipalelor familii europene, ai Comisiei Europene, dar şi personalităţi din mediului civic şi academic.