Discurs Dan Barna, la dezbaterea moțiunii de cenzură: Guvernul Tudose a îndeplinit numai 3% din programul de guvernare

Discurs Dan Barna, la dezbaterea moțiunii de cenzură: Guvernul Tudose a îndeplinit numai 3% din programul de guvernare

Președintele USR Dan Barna a arătat într-un discurs ținut, joi, la dezbaterea moțiunii de cenzură că Guvernul Tudose a îndeplinit numai 3% din programul de guvernare al coaliției PSD-ALDE. După aproape cinci luni de la investire, Guvernul Tudose a reușit să mai îndeplinească doar 11 dintre cele 343 de măsuri pe care Guvernul Grindeanu nu le îndeplinise sau le îndeplinise doar parțial în momentul când a fost demis de coaliția PSD-ALDE.

Doamnelor și domnilor,

Voi folosi această dezbatere pentru a mă adresa în principal dumneavoastră domnilor senatori și deputați PSD-ALDE.

Pe 21 iunie ați votat moțiunea de cenzură împotriva guvernului Grindeanu.

Las la o parte situația absurdă în care un partid de guvernare își dă jos propriul guvern. Las la o parte meschinăria ca același partid să-i dea o sinecură premierului demis, după ce acesta, depășind un puseu de revoltă, s-a căinat și a pupat obedient inelul. Las la o parte aceste lucruri pe care din păcate dumneavoastră le-ati impus în modul de a face politica în ultimii ani: fară principii, fara demnitate fara valori.

Vreau doar să vă aduc aminte textul moțiunii dumneavoastră din iunie. Citez „La 5 luni de la instalarea Guvernului condus de domnul Sorin Grindeanu, partidele coaliției majoritare, în cadrul forurilor statutare de conducere, au analizat, au dezbătut și au evaluat stadiul îndeplinirii măsurilor programate pentru perioada de referință scursă de la învestirea Guvernului și au decis retragerea sprijinului politic acordat prim-ministrului Sorin Grindeanu și echipei guvernamentale”.

Analiza la care făcea referire textul moțiunii este Raportul privind Stadiul Realizării Programului de Guvernare prezentat de Liviu Dragnea în cadrul Comitetului Executiv al PSD din data de 14 iunie.

Potrivit acelui Raport, Guvernul Grindeanu realizase numai 13% dintre măsurile programate pentru perioada de referință. Adică, numai 50 de măsuri dintr-un total de 393.

Las la o parte faptul că după demiterea lui Sorin Grindeanu, PSD-ALDE l-au propus premier pe Mihai Tudose, unul dintre miniștrii guvernului Grindeanu care, potrivit exact aceluiași raport, nu reușise să bifeze nici măcar o singură măsură în mandatul de ministru al Economiei.

Las la o parte și faptul că din noul guvern Tudose făceau parte 17 din cei 26 de miniștri ai cabinetului Grindeanu, care erau responsabili în egală măsură cu premierul pentru eșecul guvernării.

Las deci la o parte toate aceste secvențe de capodoperă a ridicolului politic și mă întorc la subiectul dezbaterii de astăzi – moțiunea de cenzură împotriva guvernului Mihai Tudose.

Pe 15 noiembrie, la Băile Herculane, PSD a prezentat un nou raport de evaluare. Un raport complet diferit de cel folosit pentru evaluarea guvernului Grindeanu. Un raport în care nu se mai regăsesc măsuri neîndeplinite sau măsuri îndeplinite parțial. În raportul făcut pentru guvernul Tudose, toate lucrurile sunt bune, toate măsurile sunt îndeplinite, iar România este, spre bucuria tuturor cetățenilor manifestată explicit pe străzi, nou tigru al economiei mondiale.

De fapt, spre deosebire de raportul Grindeanu, raportul Tudose nu mai este un raport. Este un fel de odă de înălțare pe care PSD și-a închint-o sie însuși.

Nouă ni s-ar fi părut normal ca PSD să continue evaluarea pe care a făcut-o guvernului Grindeanu, pe aceleasi coordonate. Să vedem și noi și cetățenii, câte dintre măsurile care nu fuseseră îndeplinite atunci – și 87% dintre măsuri erau neîndeplinite sau îndeplinite parțial – câte dintre ele au fost îndeplinite de guvernul Tudose în cele aproape 5 luni de când a preluat mandatul.

Și pentru că PSD, dumneavoastră, nu ați făcut acest lucru, l-am făcut noi. Pentru această dezbatere, Uniunea Salvați România a actualizat Raportul privind Stadiul Realizării Programului de Guvernare elaborat de PSD în luna iunie.
În zilele următoare o să vă distribuim acest raport re- actualizat. Acum vă voi prezenta doar concluziile. Concluzii sunt cât se poate de clare.

La aproape 5 luni de la investire, guvernul Tudose a reușit să mai îndeplinească doar 11 dintre cele 343 de măsuri pe care guvernul Grindeanu nu le îndeplinise sau le îndeplinise doar parțial în momentul când dumneavoastră l-ați dat jos.

11 măsuri îndeplinite. Dintr-un total de 343. Dacă guvernul Grindeanu reușise să ducă la bun sfârșit 50 de măsuri în 5 luni de mandat, guvernul Tudose nu a reușit decât 11.

Guvernul Grindeanu îndeplinise 13% din programul de guvernare cu care PSD a câștigat alegerile. Pentru asta, dumneavoastră l-ați dat jos.

Până la această oră, când dezbatem această moțiune de cenzură, Guvernul Tudose a îndeplinit numai 3% din programul de guvernare cu care dumneavoastră ați ajuns în Parlament și v-ați asumat guvernarea. Acel program de guvernare pentru care romanii v-au dat votul. 3%!

În iunie, ca să justifice decizia de a-i retrage sprijinul politic lui Sorin Grindeanu, Liviu Dragnea vă îndemna să spuneți adevărul, citez „oricât ar fi de crud, pentru că mai important decât orice joc politic, această țară trebuie să beneficieze de prevederile programului de guvernare”, închei citatul.

Adevărul crud, doamnelor și domnilor, este că nici guvernul Tudose nu a reușit să implementeze programul de guvernare pentru care dumneavoastră ați primit votul oamenilor și în numele căruia v-ați asumat guvernarea.

Adevărul crud este că Mihai Tudose a arătat că este un premier chiar mai slab decât Sorin Grindeanu.

Adevărul crud, doamnelor și domnilor de la PSD și ALDE, este că vă aflați astăzi într-o fundătură.

Dacă votați împotriva moțiunii de cenzură, veți lăsa în funcție un guvern care dovedește, zi de zi, că este profund incapabil să pună în aplicare programul de guvernare. Iar dumneavoastră purtați și veți purta această responsabilitate .

Dacă votați în schimb pentru moțiunea de cenzură, veți confirma încă o dată, ceea ce este evident de un an de zile pentru orice cetățean onest al acestei țări, că PSD-ALDE nu sunt în stare să guverneze.

În ciuda votului pe care oamenii vi l-au dat anul trecut. În ciuda majorității confortabile pe care o aveți în Parlament. În ciuda numărului mare de primari și consilieri cu care guvernați România profundă. – Rezultatele arată că graficele colorate nu țin loc de guvern , iar acest guvern este incapabil să guverneze.

Iar omul care v-a adus în această fundătură este nimeni altul decât Liviu Dragnea, omul care a confiscat puterea, toată puterea, inclusiv pe ce a guvernului, devenit marioneta, inclusiv puterea dumneavoastră, a celor care reprezentați poporul român. A confiscat toată puterea ca să rezolve, ducandu-va cu el, un cu totul alt obiectiv decât programul de guvernare, unul mic și meschin uman, niște problemele penale personale și de grup.

Iar pentru atingerea acestui obiectiv, Romania,statul de drept, justiția acestuia sunt sacrificate în aceste zile, cinic și conștient, ca daune colaterale.

Pentru atingerea acestui obiectiv și folosind chef-bucătari politici de nivelul domnilor Iordache, Nicolicea sau Șerban Nicolae, principiile infamei ordonanțe 13 sunt feliate acum mai mărunt și li se pune mai multă garnitură, în speranța că societatea va înghiți acestă toxină pentru debilitarea justiției..

Doamnelor și domnilor senatori și deputați,

Uniunea Salvați România va vota moțiunea de cenzură pentru demiterea guvernului Tudose.

Și vă/cerem încă o dată demisia lui Liviu Dragnea din funcția de președinte al Camerei Deputaților.

România nu merită ca al treilea om în stat să fie o persoană condamnată penal pentru furt de voturi și anchetată într-un nou dosar pentru fraudă și constituire de grup infracțional.

Și inchei adresându-vă două întrebări la care va invit să reflectati:

Unde am fi fost oare astăzi ca stat dacă nu am fi avut penali în functii publice, daca NU am fi avut penali în Parlament, și nu s-ar fi consumat atat de absurd de multa energie în acestă directie?

Ce ar fi facut oare acest guvern și acest Parlament dacă timp de un an de zile nu ar fi functionat ca și casa de avocatură și mentenanță a domnului Liviu Dragnea?
Ar fi guvernat oare pe bune pentru Romania?
Poate am fi guvernat pe bune pentru Romania?

Vă mulțumesc