USR face noi sesizări la CCR pe legile justiției

USR face noi sesizări la CCR pe legile justiției

Uniunea Salvați România a pregătit sesizări foarte bine documentate pentru a contesta la Curtea Constituțională cele trei proiecte de modificare a legilor justiției.

ÎCCJ și PNL au contestat deja la Curtea Constituțională cele trei proiecte de modificare a legilor 303, 304 și 317, dar juriștii USR au găsit noi motive de neconstituționalitate, iar noile sesizări reprezintă o șansă în plus de a bloca atacul coaliției PSD-ALDE-UDMR la independența sistemului de justiție.

Sesizările au fost semnate deja de toți parlamentarii USR și PMP și mai este nevoie doar de câteva semnături pentru a le depune la CCR până la sfârșitul săptămânii.

”Nu am depus imediat sesizările la CCR pentru că juriștii noștri au lucrat intens să găsească toate motivele de neconstituționalitate din aceste proiecte. Coaliția PSD-ALDE-UDMR a măcelărit în Comisia specială aproape fiecare articol din legile justiției și au fost analizate sute de amendamente. Doar în proiectul de modificare a legii 303 privind Statutul magistraților juriștii USR au găsit 35 de articole neconstituționale. De asemenea, în sesizări au fost preluate observații ale asociațiilor de magistrați din România. Miza de a bloca aceste proiecte este foarte mare, dar trebuie să avem o argumentație solidă în fața judecătorilor constituționali”, a explicat președintele USR Dan Barna.

În sesizări, USR arată că cele trei proiecte ale legilor justiției au fost adoptate cu încălcarea  principiului bicameralismului și principiului respectării legii, precum și cu încălcarea ordinii de sesizare a Camerelor Parlamentului. De asemenea, juriștii USR susțin că proiectele încălcă obligațiile rezultate din aderarea României la tratatele constitutive ale Uniunii Europene.

USR face un apel public la PNL, dar și la toți parlamentarii independenți pentru a semna sesizările cu privire la modificarea legilor justiției și a sprijini acest demers de apărare a independenței magistraților și a statului de drept din România. Nu există argumente pentru care parlamentarii opoziției să nu se alăture acestui demers absolut vital pentru România.

”În acest moment atât de grav pentru democrația noastră, opoziția trebuie să fie unită pentru a apăra justiția. USR caută și este dispus să folosească toate mijloacele legale și toți aliații posibili, pentru a opri modificarea legilor justiției, așa cum a fost ea făcută de coaliția de guvernare, fiind preocupat exclusiv de siguranța oamenilor și de sănătatea societății în care trăim”, a declarat președintele USR Dan Barna.