Senatorul USR Dan Lungu candidează pentru președinția Uniunii Scriitorilor din România

Senatorul USR Dan Lungu candidează pentru președinția Uniunii Scriitorilor din România

Senatorul USR Dan Lungu şi-a depus candidatura pentru funcţia de preşedinte al Uniunii Scriitorilor din România (USR). El își propune să recredibilizeze instituția după seria de conflicte și scandaluri care i-au erodat din prestigiu și să readucă în USR scriitori valoroși care cel puțin de-a lungul ultimilor doi ani au demisionat, fie au renunțat la colaborări din solidaritate cu cei excluși.

“În ultima vreme a apărut o problemă nouă care ne ține, din păcate, pe prima pagină a atenției publice: conflictele din Uniunea Scriitorilor! În opinia mea, viitorul președinte al Uniunii Scriitorilor trebuie să facă din rezolvarea acestei situații o prioritate. Mă gândesc la o rezolvare pe cale pașnică, prin dialog, care să nu ne expună, ca breaslă, mediatizării negative și deriziunii opiniei publice. Cu cât mai puține rufe în public, cu atât mai bine!”, a precizat senatorul Dan Lungu.

Uniunea Scriitorilor este principala instituție care apără drepturile și interesele scriitorilor, care îi reprezintă la nivel instituțional și social, iar Dan Lungu prin candidatura sa vine cu un program de măsuri concrete pentru o Uniune a Scriitorilor în spirit european:

  1. Prezervarea beneficiilor patrimoniale și financiare obținute de-a lungul timpului (suplimentul de pensie, indemnizațiile de merit, finanțarea revistelor) și multiplicarea surselor de finanțare a activităților și programelor uniunii.
  2. Căutarea soluțiilor pentru încetarea conflictului și începerea dialogului cu autorii excluși din Uniunea Scriitorilor, precum și cu cei care au demisionat din solidaritate cu aceștia. Restabilirea legitimității neproblematice de care se bucura USR înainte de acest conflict prelungit nepermis de mult și reconstrucția imaginii publice a uniunii.
  3. Măsuri de asistență și protecție socială pentru membrii USR.
  4. Continuarea marilor proiecte și programe culturale ale USR (Premiile anuale, Turnirul de poezie, Colocviul național de proză, Colocviul național al revistelor de cultură, Festivalul Internațional de Literatură FestLit, Scriitorul anului ș.a.).
  5. Transparentizarea activității USR și profesionalizarea comunicării publice și interne.
  6. Consolidarea memoriei culturale și a statutului scriitorului în România contemporană.
  7.  Realizarea unei politici externe coerente a USR-ului (colaborări, schimburi, parteneriate, participarea cu stand de prezentare la târgurile internaționale de carte, înscrierea USR în rețele internaționale de rezidențe literare). Întărirea legăturii cu ICR și Ministerul Culturii. Dezvoltarea de proiecte cu institutele culturale străine din România.

Proiectul integral al senatorului Dan Lungu la preşedinţia USR poate fi consultat aici.