Avertismentul Comisiei Europene, un ultimatum pentru PSD-ALDE. Ne îndepărtăm de nucleul UE

Avertismentul Comisiei Europene, un ultimatum pentru PSD-ALDE. Ne îndepărtăm de nucleul UE

Uniunea Salvați România a trimis în noiembrie 2017 o scrisoare deschisă liderilor instituțiilor europene și grupurilor politice de la Bruxelles, în care a atras atenția cu privire la asaltul coaliției PSD-ALDE asupra independenței sistemului judiciar din România.

Astăzi, printr-o declarație comună, președintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker și prim-vicepreședintele Frans Timmermans au dat un semnal extrem de clar guvernării PSD-ALDE – fie revine asupra legilor justiției, fie riscă un raport MCV prost care ar duce la prelungirea mecanismului de cooperare și verificare.

În cel mai recent raport privind mecanismul, din noiembrie 2017, Comisia a subliniat faptul că Guvernul și Parlamentul ar trebui să asigure transparența totală a procesului legislativ privind legile justiției și să țină seama în mod corespunzător de consultările desfășurate în cadrul acestuia. De asemenea, Comisia a precizat că un proces în care independența sistemului judiciar și punctul de vedere al acestuia sunt apreciate și luate în considerare în mod corespunzător și în care se ține seama de avizul Comisiei de la Veneția reprezintă o condiție prealabilă pentru sustenabilitatea reformelor.

„Din păcate guvernul PSD-ALDE nu a ținut cont de părerea CSM, a magistraților, a Procurorului General, a ÎCCJ, iar legile justiției au fost adoptate pe repede înainte, într-o netransparență totală, sfidând avertismentele Ambasadelor statelor partenere, ale societății civile și ale opoziției. Ministerul Justiției nu a cerut nici avizul Comisiei de la Veneția, astfel încât toate recomandările Comisiei Europene sunt nesocotite. Acest lucru confirmă că USR a avut dreptate atunci când a fost singurul partid din România care a inclus în programul său politic menținerea MCV, considerând că acesta a împiedicat derapaje grave și că progresele făcute în justiție și anti-corupție nu sunt încă ireversibile” a declarat deputatul USR Matei Dobrovie, membru al Comisiei de politică externă.

În opinia sa, prin atacurile asupra statului de drept și a independenței justiției, care se vor reflecta în viitorul raport MCV, PSD-ALDE îndepărtează România de aderarea la spațiul Schengen și de posibilitatea ridicării MCV în mandatul actualei Comisii, intenție anunțată mai demult de președintele Juncker.

USR îi somează pe Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu ca măcar în al 12-lea ceas să dea curs apelului liderilor Comisiei Europene, care au emis, azi, un comunicat comun cu privire la modificarea Legilor Justitiei. Avertizăm că ignorarea acestor solicitări va duce la pierderea credibilității în fața partenerilor externi și îndepărtarea României de nucleul UE, de care avem interesul să ne apropiem. Comisia Europeană nu va mai fi atât de indulgentă ca până acum cu statele care nu respectă statul de drept și riscăm tăieri de fonduri europene, esențiale pentru dezvoltare. Deja se discută această condiționare.