Soarta mediului, sub semnul întrebării după numirea Grațielei Gavrilescu la Ministerul Mediului și a lui Ioan Deneș la Ministerul Apelor și Pădurilor

Soarta mediului, sub semnul întrebării după numirea Grațielei Gavrilescu la Ministerul Mediului și a lui Ioan Deneș la Ministerul Apelor și Pădurilor

Ministrul Mediului Grațiela Gavrilescu și ministrul Apelor și Pădurilor Ioan Deneș au primit aviz favorabil din partea Comisiilor reunite de Mediu din Senat și Camera Deputaților în urma audierilor care au lăsat multe semne de întrebare privitoare la soarta mediului în noile mandate.

Miniștrii nominalizați pentru cele două portofolii au prezentat situațiile de la ora actuală în cele două domenii și au răspuns întrebărilor din partea senatorilor și deputaților din Comisiile de Mediu. Audierile au arătat din nou gravele disfuncționalități care pun în pericol protecția mediului.

Grațiela Gavrilescu a anunțat că mai sunt încă 18 depozite neconforme de deșeuri care trebuie închise, dintre care 5 nici nu au demarat procedura de închidere. Depozitele neconforme din țara noastră aveau termen de închidere anul 2009 și sunt motivul pentru care România se afă în procedură de infringement. Din 2020, vom plăti 200.000 de euro pe zi pentru gropile neînchise.

În acest context, Ministerul Mediului a aprobat în decembrie 2017 Planul Național de Gestionare a Deșeurilor care prevede construirea unui incinerator de deșeuri, tehnologia de incinerare fiind una depășită, pe care Uniunea Europeană nu o susține. Incinerarea nu înseamnă reciclare, dimpotrivă înseamnă poluare pentru mediu și un pericol pentru sănătatea publică.

O altă procedură de infringement împotriva României a fost deschisă de Comisia Europeană pe tema calității aerului. Trei județe din țară – București, Iași și Brașov – sunt vizate de această procedură care trenează de mai mulți ani. “Este vremea să rezolvăm și problema calității aerului în România”, a declarat Grațiela Gavrilescu, un ministru al Mediului care se află la al șaptelea mandat. Ea a adăugat că responsabilitatea revine autorităților locale din județele vizate.

USR a votat împotriva avizării Grațielei Gavrilescu, însă aceasta a primit un nou mandat de ministru cu 18 voturi pentru.

Ioan Deneș a fost de asemenea avizat ca ministru al Apelor și Pădurilor, după o audiere în care a eșuat în a demonstra că are competențele necesare pentru a conduce acest minister. Ministrul care a votat pentru mineritul cu cianuri a preluat conducerea Apelor și Pădurilor cu 15 voturi pentru. USR a votat împotriva avizării lui Ioan Deneș.

Una dintre “realizările” Ministerului Apelor și Pădurilor în 2017 a fost reducerea eficienței Inspectorului Pădurii, sistemul de urmărire a transporturilor de lemn, cu ajutorul căruia au fost identificate 40% din cazurile de tăieri ilegale dintr-un an. Întrebat de deputatul USR Cornel Zainea când va fi gata site-ul sistemului, din care s-a scos istoricul căutărilor de către coaliția PSD-ALDE, Ioan Deneș a anunțat că abia în a doua parte a anului 2019 vom beneficia de sistemul de trasabilitate a lemnului.

“În acest mandat, la fiecare șase luni ni se cere votul pentru un nou guvern. Dacă la Mediu doamna Grațiela Gavrilescu pare să fie singurul specialist al coaliției PSD-ALDE, fiind la al 7-lea mandat, la ministerul Apelor și Pădurilor, continuă sarabanda schimbărilor. Avem de-a face cu un ministru numit doar pe principii politice, neavând nicio expertiză în domeniu, lucru care s-a dovedit și în timpul audierilor. Ne-am notat toate promisiunile făcute și vom monitoriza cu atenție performanța acestui guvern”, a declarat deputatul Cornel Zainea.

În ciuda multor întrebări fără răspuns, cei doi miniștri vor prelua conducerile ministerelor Mediului și Apelor și Pădurilor într-un moment în care cetățenii României au nevoie de acțiuni concrete pentru dezvoltare durabilă, economie circulară, apărarea ariilor naturale, reducerea amprentei de carbon și care să ducă la atingerea obiectivelor europene pentru un mediu curat.