Întâlnire USR – Momentum din Ungaria, la Cluj-Napoca

Întâlnire USR – Momentum din Ungaria, la Cluj-Napoca

Reprezentanții filialei USR Cluj au avut o întâlnire cu liderul partidului Momentum din Ungaria, András Fekete-Győr, și cu simpatizanți ai celor două partide, pe data de 5 februarie 2018, la Hotel Victoria din Cluj-Napoca. Este a doua întâlnire oficială între reprezentanții celor două formațiuni, după cea desfășurată la Budapesta în iulie 2017, la invitația colegilor din statul vecin. Cu acea ocazie, USR și Momentum și-au reafirmat angajamentul de a reprezenta puncte ferme de echilibru pentru valorile democratice și de a fi apărători consecvenți ai proiectului și idealurilor europene.

Momentum este un partid nou, proeuropean și cu o agendă explicită anti-corupție, care provine dintr-o mișcare civică foarte critică la adresa politicilor iliberale și antieuropene ale guvernării lui Viktor Orbán. Primul mare succes al mișcării a fost forțarea retragerii candidaturii Budapestei pentru organizarea Jocurilor Olimpice din 2024, prin strângerea a peste 250.000 de semnături. Cu un parcurs de coagulare a forțelor din societatea civilă asemănător cu cel al USR, Momentum va încerca, conform declarațiilor liderului András Fekete-Győr, să treacă, la doar un an după înființarea formațiunii, de pragul electoral de 5% necesar intrării în parlament. Obiectivul declarat al Momentum este însă intrarea la guvernare și schimbarea modului de a face politică în Ungaria, prin crearea unei baze de acțiune comună îndreptată către viitor, nu spre trecut.

Vizita reprezentanților Momentum la Cluj-Napoca face parte dintr-un turneu de promovare a noii mișcări politice din Ungaria în rândul comunităților de cetățeni maghiari care trăiesc în afara granițelor țării. Astfel, după ce au vizitat comunități din Serbia, Muntenegru, Voivodina, în aceste zile Momentum va organiza evenimente în diferite orașe ale Transilvaniei, în încercarea de a convinge electoratul maghiar că politica de respingere a valorilor UE și de apropiere de Rusia, promovată de guvernarea Fidesz-Jobbik, dăunează nu doar proiectului UE, ci și intereselor pe termen mediu și lung ale maghiarilor.

Întrebările venite din public, atât din partea membrilor și simpatizanților USR, cât și din partea susținătorilor Momentum și a membrilor comunității maghiare din Cluj, au demonstrat că există un interes real pentru evoluția politicii din Ungaria. De altfel, și răspunsurile oferite de András Fekete-Győr au demonstrat că mișcările de pe scena politică și civică din România din ultimii ani nu au rămas fără ecou în țara vecină, reprezentând un reper și o încurajare pentru forțele civice din Ungaria.

Într-un mesaj transmis prin intermediul vicepreședintelui USR Elek Levente, liderul USR Dan Barna i-a asigurat pe colegii din mișcarea Momentum de sprijinul și prietenia USR „pentru curajul și ambiția de a susține valorile pro-europene și modernizatoare în fața unui regim iliberal și retrograd precum cel condus în prezent de premierul Orban în Ungaria”. În continuare, Dan Barna a reiterat că „USR în România și Momentum în Ungaria, partide născute din societatea civilă, sunt partidele cu cele mai bune competențe umane dintre partidele existente momentan – avem oameni de foarte bună calitate și am încredere că prin acțiunile și prin pozițiile moderne și europene pe care le vom lua în lunile ce urmează vom arăta electoratului că suntem într-adevăr o alternativă viabilă”.

Alegerile parlamentare din Ungaria din 8 aprilie 2018 vor reprezenta pentru Momentum prima confruntare electorală majoră, de la care mulți dintre cetățenii români cu dublă cetățenie, română și maghiară, așteaptă o schimbare de direcție în politica de la Budapesta. Mesajul Momentum, de reînnoire a însăși modului de a face politică în Ungaria, este cu atât mai puternic, cu cât, în ultimii ani, mai multe mișcări și partide de opoziție noi au luat naștere și au trezit speranțele maghiarilor, pentru ca mai apoi să dispară sau să rămână irelevante din punct de vedere politic. USR susține inițiativele Momentum și dorește succes noii formațiuni. Ne așteaptă un drum lung pentru a putea genera schimbare în țările noastre, dar avem încredere în capacitatea și elanul membrilor noștri de a readuce în politică decența și profesionalismul.