Senatorii USR au votat împotiva legii care oferă judecătorilor CCR superimunitate

Senatorii USR au votat împotiva legii care oferă judecătorilor CCR superimunitate

Senatorii USR au votat, miercuri, împotriva propunerii legislative prin care li se acordă o superimunitate judecătorilor Curții Constituționale. Prin modificările aduse legii 47/1992 privind organizarea și funcționarea CCR, judecătorii nu pot fi urmăriți penal, reținuti, arestați preventiv și nici trimiși în judecată decât cu votul a două treimi dintre ei, adică 6 dintre cei 9 judecători.

Legea propusă de către reprezentantul minorităților, Adnagi Slavoliub, și susținută cu un vot covârșitor din partea PSD, este ambiguă și imprecisă, lipsită de precizări exacte în ceea ce privește numărul judecătorilor ce urmează să voteze încuviințarea urmăririi penale, a trimiterii în judecată sau a arestării, și nici nu prevede modul în care se adoptă această decizie, dacă este vorba despre o majoritate simplă sau calificată.

“Pe de altă parte judecătorul trimis în judecată penală nu este suspendat de drept, el va putea face parte din completul de judecată și va acționa în continuare ca un arbitru în ceea ce privește procedura de legiferare. O nouă discriminare față de judecătorii de drept comun, care sunt trimiși în judecată penală și suspendați pe perioada cercetărilor. Consider că judecătorii trebuie să fie tratați în același fel”, a declarat George Dircă, senator USR.

Judecătorul care a fost numit pentru restul de mandat al unui alt judecător va putea fi numit din nou la reînnoirea Curții Constituționale pentru un mandat complet de 9 ani, astfel putem ajunge în situația să avem un judecător care să exercite funcția de judecător până la 17 ani, situație nepermisă de Constituția României.

Tot aceleași modificări crează un sistem de pensii speciale în care persoana care a fost pensionată înainte de a deveni judecător urmează să primească o pensie actualizată cu salariul în plată de judecător constituțional. În oglindă, magistrații de drept comun nu beneficiază de aceleași privilegii, ba dimpotrivă, sunt supuși unui asediu continuu prin care modificările aduse statutului judecătorilor prin legea 303 și sunt obligați să se prezinte în fața comisiei SRI din cadrul Parlamentului în cazul în care se dorește verificarea declarațiilor depuse de aceștia. În acest fel se crează o discriminare în cadrul aceleiași categorii socio-profesionale deși discutăm de judecători indiferent de tipul acestora.

“Prin modificările aduse legii care prevăd organizarea și funcționarea CCR, am asistat astăzi la cumpărarea judecătorilor CCR de către PSD”, a conchis Vlad Alexandrescu, senator USR.