USR va sesiza CNCD pentru declarațiile premierului despre autiști

USR va sesiza CNCD pentru declarațiile premierului despre autiști

Uniunea Salvați România va sesiza Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării cu privire la declarațiile premierului Viorica Dăncilă care i-a catalogat drept „autiști” pe europarlamentarii români care „ştiu realitatea, dar nu vor să o accepte şi să o vadă”.

Declarațiile Vioricăi Dăncilă despre „autiștii” care dezinformează la Bruxelles sunt revoltătoare în condițiile în care autismul este una din cele mai severe tulburări de dezvoltare, iar persoanele afectate nu trebuie să fie stigmatizate în societate. Din funcția de premier, este inadmisibil ca Viorica Dăncilă să facă astfel declarații care discriminează și instigă la discriminare asupra unei categorii vulnerabile de cetățeni.

„Scuzele doamnei Viorica Dăncilă sunt necesare, dar mai bune sunt soluțiile. E un moment foarte bun ca declarațiile doamnei premier să ia forma unor corecții benefice la OUG 79, precum au fost solicitate și în cadrul unei petiții publice lansate săptămâna trecută de ONG-urile din domeniu. Totodată, este o bună oportunitate pentru Ministerul Sănătții, CNAS și Consiliul Psihologilor de a crea un Program Național care să includă pe lista de decontări și alte terapii dovedite științific că ajută la tratarea tulburărilor din spectrul autist”, a declarat deputatul USR Tudor Pop, membru în Comisia pentru sănătate.

Declarațiile premierului sunt de un cinism crunt, în condițiile în care se află în fruntea unui stat ce nu are nici o strategie pentru cei 30.000 de români cu o tulburare din spectru autist. În aceste condiții, USR consideră Viorica Dăncilă își bate joc de suferința copiilor autiști și a părinților lor, mai ales în contextul revoluției fiscale care a lovit în plin activitatea organizațiilor non-profit din domeniu.

OUG 79 descurajează buna desfășurare a organizațiilor non-profit care trăiesc din donațiile oamenilor și direcționarea a 2% din impozitul pe profit. Milioane de români au donat în fiecare an 2% către ONG-uri, dar pe viitor vor fi obligați să meargă personal la ANAF pentru a depune Formularul 230, ceea ce va reduce, probabil, semnificativ numărul de oameni care donează.

Asociaţia „Micul Prinţ” din Bistriţa-Năsăud, unul dintre cele mai importante ONG-uri din ţară care sprijină copiii cu autism, a anunţat că se va închide tocmai din cauza modificărilor fiscale introduse de OUG 79.

Pentru a reduce impactul nefast al OUG 79 asupra organizațiilor non-profit, parlamentarii USR au depus mai multe amendamente prin care propun creșterea cotei din impozitul pe venit al persoanelor fizice care se poate redirecționa către ONG-uri de la 2% la 3.5%, extinderea instrumentului de redirecționare la veniturile obținute din investiții, precum și introducerea posibilității de a redirecționa 5% din impozitul pe venit al microîntreprinderilor către ONG-uri, pe modelul în care se face și acum pentru impozitul pe profit.

USR îi cere Guvernului Dăncilă să vină cu schimbări la Codul Fiscal pentru a nu îngroapa activitatea organizațiilor non-guvernamentale. Până atunci așteptăm, însă, decizia CNCD în cazul premierului.

Vă redăm textul integral al sesizării:

Uniunea Salvați România reprezentată legal prin Președintele Dan-Ilie Barna, formulăm prezentaa sesizare prin care vă solicităm constatarea și aplicarea contravenției prevăzute de art. 26 alin. (1) din Ordonanța Guvernului nr. 137/2000 privind prevenirea și sancționarea tuturor formelor de discriminare, săvârșită la dată de 15 februarie 2018 de către doamna Vasilica-Viorica Dăncilă, prim-ministru al României.

În fapt, doamna prim-ministru Vasilica-Viorica Dăncilă a afirmat, în cadrul emisiunii televizate „Sinteza Zilei” a postului TV Antena 3 din data de 15 februarie 2018, următoarele: „Deci cred că doar aceste două lucruri arată, să mă exprim elegant, că dezinformează și că știu realitatea, dar nu vor să o accepte și să o vadă. Acești oameni cred că sunt autiști și nu văd și nu aud ceea ce este vizibil pentru toți cei de bună credință.
Potrivit art. 1 alin. (1) lit. a) din Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 151/2010 privind serviciile specializate integrate de sănătate, educație și sociale adresate persoanelor cu tulburări din spectrul autist și cu tulburări de sănătate mintală asociate, aprobate prin Ordinul comun al ministrului sănătății, președintelui Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, ministrului educației național și ministrului muncii și justiției sociale nr. 968/2016, „autismul infantil sau tulburarea autistă este o tulburare pervazivă de dezvoltare ce se caracterizează printr-o afectare permanentă a capacității de relaționare socială, printr-o deviere a comunicării și patternuri comportamentale restrictive, stereotipe. Are debut precoce (înainte de vârsta de 3 ani), prin manifestarea unor tulburări sau devieri care interesează cel puțin trei arii de dezvoltare: 1. deficit în inițierea și dezvoltarea relațiilor sociale, exprimarea interesului și a emoțiilor; 2. incapacitatea de a folosi limbajul și comunicarea; 3. prezența unui comportament stereotip, incluzând un repertoriu comportamental restrictiv și repetitiv;”.
Așadar, tulburarea autistă este o condiție medicală care presupune dificultăți majore de relaționare socială, persoanele diagnosticate cu tulburări din spectrul autist și/sau cu tulburări de sănătate mintală asociate necesitând un efort de înțelegere din partea întregii societăți, în vederea facilitării integrării sociale a acestora, care, astfel, pot deveni cetățeni productivi pentru societate.
Or, stigmatizarea persoanelor care suferă de o astfel de tulburare prin afirmații caracterizate de o profundă insensibilitate și ignoranță (precum faptul că persoanele care suferă de autism„nu văd și nu aud ce este vizibil pentru toți cei de bună credință”), proferate de la înălțimea funcției de prim-ministru al României, este incompatibilă cu dezideratele unei societăți în care drepturile și libertățile fundamentale ale omului sunt respectate.
Considerăm că apariția în spațiul public a unor astfel de afirmații este de natură a crea prejudicii semnificative persoanelor diagnosticate cu tulburări din spectrul autist și/sau cu tulburări de sănătate mintală asociate, precum și apropiaților acestora, mai ales în contextul în care la nivelul societății românești nu există o conștientizare publică corespunzătoare cu privire la această condiție medicală.

În drept, ne întemeiem cererea pe dispozițiile art. 26 alin. (1), prin raportare la art. 2 alin.(1) și (2) din OG nr. 137/2000.
Astfel, art. 2 alin. (1) și (2) din OG nr. 137/2000 stabilesc că prin discriminare se înțelege „orice deosebire, excludere, restricţie sau preferinţă, pe bază de rasă, naţionalitate, etnie, limbă, religie, categorie socială, convingeri, sex, orientare sexuală, vârstă, handicap, boală cronică necontagioasă, infectare HIV, apartenenţă la o categorie defavorizată, precum şi orice alt criteriu care are ca scop sau efect restrângerea, înlăturarea recunoaşterii, folosinţei sau exercitării, în condiţii de egalitate, a drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale sau a drepturilor recunoscute de lege, în domeniul politic, economic, social şi cultural sau în orice alte domenii ale vieţii publice”, iar „dispoziţia de a discrimina persoanele pe oricare dintre temeiurile prevăzute la alin. (1) este considerată discriminare în înţelesul prezentei ordonanţe.”
Ținând cont că afirmațiile dnei. prim-ministru au fost îndreptate împotriva unei categorii de persoane, textul legal aplicabil în cauză este cel prevăzut la art. 26 alin. (1), teza finală, respectiv:
„Art. 26. (1) Contravenţiile prevăzute la art. 2 alin. (2), (4), (5) şi (7), art. 6-9, art. 10, art. 11 alin. (1), (3) şi (6), art. 12, 13, 14 şi 15 se sancţionează cu amendă de la 1.000 lei la 30.000 lei, dacă discriminarea vizează o persoană fizică, respectiv cu amendă de la 2.000 lei la 100.000 lei, dacă discriminarea vizează un grup de persoane sau o comunitate”.

Pentru toate considerentele prezentate mai sus, vă solicităm respectuos să dați curs sesizării înaintate și să dispuneți măsurile legale care se impun.

DAN-ILIE BARNA
Președine USR