PSD propune: Balonul cu aer cald, identitatea României de Centenar

PSD propune: Balonul cu aer cald, identitatea României de Centenar

În cadrul Comisiei pentru Centenar, secretarul de stat Ioan-Ardeal Eremia, a prezentat cea de-a treia listă cu proiectele care au fost aprobate spre finanțare. Județul Maramureș este unul dintre marii câștigători ai listei de astăzi, deoarece Liviu Dragnea a decis să îl răsplătească pe omul său fidel de la Consiliul Județean, Gabriel Zetea.

Secretarul de stat Eremia nu a răspuns întrebărilor din timpul Comisiei referitoare la criteriul de selecție a celor 16 proiecte din județul Maramureș, care vor primi finanțare în valoare de 1.118.000 lei, sau de ce județul Olt a primit o finanțare în valoare de 570.000 de lei pentru un proiect de creștere a interesului pentru costumele populare. Asta în timp ce județul Marii Uniri, Alba, este subfinanțat și beneficiază doar de 6 proiecte în valoare de 267.000 lei. Răsplătirea clientelei politice a celor de la PSD face ca aproape un sfert din județele țării să nu primească niciun leu printre care: Bihor, Călărași, Caras Severin, Giurgiu, Ilfov, Prahova, Teleorman și Vrancea.

“De Centenar, guvernul  PSD-ALDE face ce știe mai bine, împarte bani în stânga și în dreapta pentru a mulțumi baronii locali. Centenarul trebuie să fie un eveniment incluziv, dar în momentul de față sunt excluși românii care nu locuiesc în județele unde nomenclatura PSD și-a cerut drepturile, românii care nu gustă naționalismul cu busturi nenumărate, zeci de mii de baloane, ii și muzică populară. În acest moment PSD-ALDE împarte România în două: o Românie a celor care beneficiază de privilegii nemeritate și o Românie a celor care sunt și mai dezgustați de cei care au fost aleși să îi unească”, a declarat Iulian Bulai, deputat USR, membru al Comisiei de Cultură a Camerei Deputaților.

Menționăm doar două dintre proiectele din Maramureș care ar trebui să construiască identitatea României în Anul Centenar: proiectul “Satele Unite ale României”, care a primit un buget de 400.000, este descris ca fiind o “Arca lui Noe a identităţii europene” și “100 de baloane pentru România”. Adică o sută de baloane cu aer cald cu echipaje de 400 de oameni vor veni la Baia Mare în luna august.

Coaliția PSD-ALDE își bate joc de sărbătoarea Centenarului de două ori, o dată că risipește banii românilor pe proiecte ridicole și de prost-gust și în al doilea rând că ne arată încă o dată că este incapabilă să gestioneze cu responsabilitate evenimentele Centenarului.

USR condamnă această risipă de bani publici pentru a organiza sărbători câmpenești, festivaluri sau alte activități populiste organizate exclusiv de către primari sau consilii județene. Nici de data aceasta, nicio finanțare nu a fost acordată mediului ONG, societății civile, sau direcțiilor județene de cultură. Centenarul este o oportunitate de unitate națională și nu de fidelizare a clientelei politice.