USR cere audierea directorului CNCD

USR cere audierea directorului CNCD

Uniunea Salvați România a depus o solicitare pentru audierea directorului Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD), Csaba Asztalos, în Comisia pentru egalitatea de șanse între femei și bărbați din Parlament.

USR consideră că este necesar ca șeful CNCD să prezinte explicații despre procedurile instituționale și criteriile după care au fost soluționate cazurile care au făcut obiectul unor dezbateri publice în ultima perioadă. Cel mai recent dintre aceste cazuri este cel al amendării președintelui României Klaus Iohannis pentru folosirea cuvântului „penali” în descrierea politicienilor care au probleme cu justiția.

“Domnul Asztalos trebuie să îi convingă pe membrii comisiei că deciziile CNCD pe anumite spețe nu au fost influențate politic. Având în vedere ultimele pronunțări ale CNCD, opinia publică ar putea concluziona că această instituție a devenit instrumentul de cenzură al PSD. De aceea considerăm că este necesar să auzim care sunt procedurile instituționale după care sunt soluționate cazurile”, a declarat deputatul USR Iulian Bulai, vicepreședinte al Comisiei pentru egalitatea de șanse între femei și bărbați.  

USR reamintește că în cazul premierului Vioricăi Dăncilă, CNCD a concluzionat că nu a discriminat un grup social când a folosit în mod peiorativ cuvântul ”autiști”, în timp ce senatorul Șerban Nicolae a primit un simplu avertisment după ce a spus că are poze cu deputata Cosette Chichirău în ipostaze intime.

În schimb, jurnalistul Cristian Tudor Popescu a fost sancționat pentru că a comparat coafura doamnei Dăncilă cu părul pavianului cu mantie, caz în care instituția s-a autosesizat. Prin comparație, CNCD l-a achitat pe fostul prim-ministru Tudose pentru declarația conform căreia secuii care vor îndrăzni să arboreze steagul secuiesc pe instituțiile publice vor atârna în ștreang.

Având în vedere deciziile în privința acestor spețe, solicităm ca directorul CNCD să ofere explicații în legătură cu criteriile care se iau în calcul în acordarea sancțiunilor de către această instituție.