Erdogan obține puteri discreționare. Democraţia din Turcia e în cumpănă – un semnal şi pentru România

Erdogan obține puteri discreționare. Democraţia din Turcia e în cumpănă – un semnal şi pentru România

Uniunea Salvați România îşi exprimă îngrijorarea faţă de derapajele democratice din Turcia în urma alegerilor anticipate şi de tentativa de instaurare a unei dictaturi personale prin concentrarea întregii puteri în mâinile preşedintelui.

USR condamnă seria de încălcări ale drepturilor şi libertăţilor fundamentale şi a libertăţii presei, precum şi folosirea stării de urgenţă instaurată după tentativa eșuată de puci din 2016 pentru a declanşa represiunea la adresa opozanţilor lui Recep Tayyip Erdogan.

„Condamnăm cu toată fermitatea neregulile sesizate ieri de opoziţia din Turcia cu privire la încălcările flagrante ale drepturilor şi libertăţilor, tentativele de fraudare a procesului de vot şi mai ales altercaţiile care au degenerat în secţiile de votare şi au provocat victime în rândul alegătorilor. Alegerile de ieri din Turcia nu fac altceva decât să îl transforme pe Recep Tayyip Erdogan într-un sultan şi să consolideze modelul iliberal pe care îl vedem promovat nu doar de Turcia, ci şi de state europene precum Ungaria, Cehia sau chiar România. Din păcate, Turcia, un loc unde tocmai s-a făcut un pas uriaş către dictatură, reprezintă unul dintre principalele modele politice ale lui Liviu Dragnea. Asemănările sunt deja mult prea evidente şi cred că situaţia din Turcia trebuie să fie un semnal puternic de alarmă cu privire la direcţia către care ne îndreptăm astăzi în România date fiind derapajele tot mai grave ale Liviu Dragnea şi ale guvernării PSD-ALDE. Este încă un motiv pentru care avem nevoie de implicarea cetăţenilor în tot ceea ce se întâmplă în România în fiecare zi. Răspunderea pentru soarta României atârnă pe umerii noştri, ai tuturor”, transmis Preşedintele USR, deputatul Ilie Dan Barna.

Ca urmare a alegerilor anticipate organizate ieri în Turcia, preşedintele Recep Tayyip Erdogan își extinde în mod semnificativ atribuțiile executive, prin impunerea schimbării sistemului parlamentar într-un sistem prezidențial în pofida reacțiilor vehemente ale partidelor de opoziție și ale societății civile.

”Noua victorie a lui Erdogan la alegerile anticipate transformă Turcia într-un regim în care președintele deține întreaga putere, conducând și Guvernul. Aceasta tendință de alunecare către autoritarism este îngrijorătoare, date fiind arestările masive de jurnaliști, închiderea sau confiscarea presei de opoziție și epurările din poliție, justiție și administrație. Pe de altă parte, un Erdogan relegitimat va căuta să negocieze mult mai dur acordul cu UE privind refugiații și va continua asaltul împotriva kurzilor în Irak și Siria. Și în România Liviu Dragnea justifică abuzurile tot în numele unei majorități obținute prin vot. Încă putem opri instaurarea unui regim de tip Erdogan sau Plahotniuc în România, în care un singur om controlează toate instituțiile.” a declarat deputatul USR Matei Dobrovie, membru al Comisiei de Politica Externă și vicepreședinte al Comisiei pentru românii din afara granițelor țării.

USR atrage atenţia asupra riscului ca modelul promovat de Turcia să devină o regulă şi în România lui Liviu Dragnea.

„Nu trebuie să uităm că o mare parte din populație a răspuns prin proteste masive faţă de politica promovată de conducerea Turciei şi este de aşteptat ca luările de poziţie în apărarea democraţiei să continue şi să se amplifice după alegerile de ieri. În egală măsură, remarcăm o serie de asemănări îngrijorătoare cu discursul promovat în România de Liviu Dragnea. Din fericire, în România încă mai putem opri această tendinţă, împreună.”, a adăugat şi Radu Mihail, senator USR pentru românii cu domiciliul în afara României.