USR a lansat, alături de alte 24 de ONG-uri, o inițiativă de reformare a legislației electorale

USR a lansat, alături de alte 24 de ONG-uri, o inițiativă de reformare a legislației electorale

Partidul Uniunea Salvați România a lansat o inițiativă cetățenească de reformă electorală, alături de alte 24 ONG-uri civice și de partidele politice Mișcarea România Împreună și Partidul Oamenilor Liberi.

USR precizează că principalele obiective ale inițiativei sunt: reintroducerea alegerilor în două tururi pentru primari; reducerea numărului total de parlamentari, dar creșterea numărul aleșilor din diaspora; introducerea votului pe liste deschise pentru alegerile legislative și măsuri pentru combaterea fraudelor electorale. Inițiativa urmează să fie depus la Consiliul Legislativ, iar strângerea celor 100.000 de semnături necesare va începe peste aproximativ o lună.

„Vrem să facem o reformă electorală astfel încât să îi reîncurajăm pe cetățeni să se implice politic. Dacă ne uităm la realitatea din România de astăzi, vedem că alegerea primarilor într-un singur tur de scrutin este validată de cifre paradoxale precum 8,10, 12 sau 15%, ceea ce duce la o slabă reprezentativitate și credibilitate a primarului în comunitate”, a precizat președintele USR Dan Barna.

USR a promis din 2016 că va continua acest demers al societății civile de a deschide viața politică. De asemenea, USR este primul beneficiar național al acestor modificări care au redus numărul de membri fondatori ai unui partid și numărul de semnături necesare participării la alegeri.

“Dacă trebuie să găsim un beneficiu în tot acest coșmar, pe care îl trăim din punct de vedere politic de un an și jumătate, este implicarea civică extraordinară. Peste 600.000 de oameni au ieșit în stradă, s-au activat, au conștientizat că gropile din asfalt sunt politică, infecțiile nosocomiale din spital sunt politică. Și pentru a face pasul următor, mai este nevoie doar de o legislație care să simplifice alegerile și să dea șanse egale tuturor cetățenilor care vor să schimbe lucrurile și să intre în politică“, a conchis președintele USR Dan Barna.

Organizațiile neguvernamentale și mișcările civice cărora s-a alăturat USR sunt: Acțiunea Civică Galați, #activAG Pitești, Aradul Civic, Asociația VeDem Just, Brașovul Civic, Centrul pentru Studiul Democrației, Corupția Ucide, Curățăm Galațiu, Eu Ro Aleg, Evident Deva, Geeks 4 Democracy, Inițiativa Craiova, Inițiativa România, Inițiativa Timișoara, Mureșul Civic, Oradea Civică, Platforma România 100, Rădăuțiul Civic, Reactiv Brașov, Rezist Milano, #REZISTENȚA, Umbrela Anticorupție Cluj, Ștafeta Steagului Uniunii Europene, Vă Vedem din Sibiu.

Mâine, USR îndeamnă românii să își ia o zi liberă pentru România și sa vină în Parcul Izvor, începând cu ora 12:00, să transmitem mesajul ca nu mai putem continua cu guvernele marionetă și penali în funcții publice.