USR sprijină dezvoltarea învățământului tehnic, profesional și dual

USR sprijină dezvoltarea învățământului tehnic, profesional și dual

Cristina Iurișniți, deputat USR și membră în Comisia pentru învăţământ, ştiinţă, tineret şi sport, a depus două inițiative legislative cu privire la sprijinirea dezvoltării învățământului tehnic, profesional și dual.

Astfel, modificările aduse Legii Educației Naționale și Codului Fiscal sunt complementare și au menirea de a crea noi oportunități pentru absolvenții învățământului tehnic, profesional și dual, în vederea atât a menținerii forței de muncă calificată în România, cât și a încurajării agenților economici să investească în dezvoltarea învățământului profesional.

,,Ne propunem să modificăm Legea Educației Naționale în sensul acordării posibilității elevilor din sistemul de învățământ profesional, tehnic și dual cu vârsta de peste 16 ani să încheie, la cerere, un contract de muncă part-time cu operatorul economic care are în derulare un parteneriat în învățământul profesional dual. Mai mult decât atât, absolvenții care au beneficiat de formare în învățământul profesional tehnic și dual, încheie prioritar un contract de muncă cu agentul economic pe o perioadă minim egală cu cea a școlarizării. Concomitent, prin modificarea Codului Fiscal, cota de impozit este de 0% și se aplică asupra venitului impozabil corespunzător elevilor de peste 16 ani pe perioada contractului de muncă part-time, respectiv 5% absolvenților din învățământul profesional – dual, încadrați pe piața muncii, în baza unui contract individual de muncă cu operatorul economic partener al unității de învățământ absolvite pe o perioadă de maxim 3 ani”, a explicat Cristina Iurișniți în expunerea de motive.

Prin consolidarea cadrului care legiferează învățământul profesional dual ne propunem să diminuăm rata șomajului, fenomenul migrației, concomitent cu încurajarea dezvoltării parteneriatului școală – operatori economici, dar și a profesionalizării resursei umane în acord cu cerințele pieței muncii din România.