Sesizarea USR privind averea lui Dragnea, pe masa ANI de peste un an de zile

Deputatul USR Emanuel Ungureanu a fost, miercuri, la sediul Agenției Naționale de Integritate pentru a afla care este stadiul sesizării pe care a făcut-o în urmă cu un an de zile cu privire la averea președintelui Camerei Deputaților Liviu Dragnea.

Din păcate, în ciuda multiplelor investigații jurnalistice și a întrebărilor ridicate în spațiul public, ANI nu a cercetat averea uriașă pe care Liviu Dragnea nu o poate justifica din veniturile câștigate din poziții de înaltă demnitate publică.

„Poate că ar trebui să scrie pe ușa ANI: Lăsați orice speranță aici. Cu regret am constatat, în urma discuției cu directorul Departamentului Juridic al ANI că nu există un termen rezonabil pentru soluționarea unei sesizări către această instituție. Mi-a fost dat un exemplu halucinant cu privire la un alt înalt funcționar public cu care ANI se judecă de 8 ani. Mai mult ca niciodată este important ca românii să semneze inițiativa „Fără Penali” în funcții publice! Într-o țară normală, Dragnea nu ar fi putut fi angajat nici portar la ANI, pentru această slujbă se cere un cazier nepătat”, a declarat deputatul USR Emanuel Ungureanu.

Sesizarea ANI cu privire la averea lui Liviu Dragnea a fost depusă în data de 2 august 2017, ca urmare a investigațiilor jurnalistice care au scos la iveală că Liviu Dragnea, al treilea om în statul român, ar fi posesorul unei averi considerabile care nu se regăsește în nici una din declarațiile sale de avere sau interese depuse de-a lungul anilor în care a ocupat funcții de înaltă demnitate publică.

USR consideră că simpla suspiciune ce planează asupra unui înalt demnitar al statului român poate provoca daune considerabile asupra instituțiilor pe care acesta le reprezintă. Experiența din ultimii doi ani arată că Liviu Dragnea, condamnat penal definitiv, nu doar decredibilizează Parlamentul, dar se folosește de cea mai importantă instituție a statului român pentru a-și rezolva problemele cu legea.

În ultimii ani, atribuțiile Agenției Naționale de Integritate au fost mult limitate prin diverse legi promovate în Parlament de PSD. Cea mai recentă a fost adoptată în sesiunea extraordinară și prevede prescrierea incompatibilităților după trei ani. Acest mod de operare al PSD, care se ascunde în spatele majorității parlamentare pentru a distruge instituții, va transforma România într-o dictatură personală a lui Liviu Dragnea.