USR o reclamă pe Maria Grapini la CNCD pentru insultarea Diasporei

USR o reclamă pe Maria Grapini la CNCD pentru insultarea Diasporei

USR Diaspora a sesizat Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării cu privire la mesajul distribuit pe Facebook de europarlamentarul Maria Grapini care i-a jignit pe românii din Diaspora ce participă la mitingul din 10 august, din Piața Victoriei.

”Afirmațiile publice emise de Maria Grapini, o persoană cunoscută la nivel național și internațional și care exercită puterea publică, au efectul de a umili și demoraliza pe cei vizați. Mai mult, faptul că o persoană publică folosește exprimări atât de jignitoare asupra unei întregi comunități, doar pe bază convingerilor politice, induce publicului că un comportamentul jignitor față de românii din diaspora este legitim și justificabil din moment ce este susținut de un funcționar public de rang înalt”, se arată în sesizarea USR Diaspora.

USR consideră că insultarea comunității românești din afara țării este un gest absolut incalificabil indiferent de împrejurări, dar mai ales ținând cont de standarde morale pe care le impune funcția publică.

”În 1990, Ion Iliescu îi numea golani pe protestatarii din Piața Universității. Au trecut 28 de ani și limbajul multor politicieni români nu s-a îmbunătățit, mai ales atunci când sunt criticați. Reprezentanții poporului într-o democrație ar trebui să întruchipeze repere morale al societății și să pună interesele cetățenilor mai presus de cele politice.

Derapajele majore, precum cel al doamnei Maria Grapini, trebuie sancționate pentru a ne asigura că societatea noastră evoluează”, a declarat Emanuel Stoica, președintele USR Diaspora.

USR Diaspora solicită CNCD să analizeze de urgență sesizarea și să o sancționeze pe Maria Grapini pentru discriminare și hărțuire. Europarlamentari ca doamna Maria Grapini fac România constant de râs în Europa prin atitudinea și ideile pe care le promovează. La alegerile din 2019, românii trebuie să trimită în Parlamentul European oameni profesioniști și integri, care respectă valorile democratice europene.

Vă redăm sesizarea integrală către CNCD:

Data :   09.08.2018

Către CONSILIUL NAȚIONAL PENTRU COMBATEREA DISCRIMINĂRII
Piața Valter Mărăcineanu nr 1-3, sector 1, BucureștiDomnule Președinte,

Subscrisa Uniunea Salvați România – Filiala Diaspora, prin Emanuel Stoica – Președinte, cu sediul în Bucuresti, Sector 1, Bld Aviatorilor nr. 9, împreună cu Radu Mihail, senator și Nicolae-Daniel Popescu, deputat în Parlamentul României, circumscripția Diaspora,

În temeiul art. 19 al. 2 din OG 137/2000 privind prevenirea şi sancționarea tuturor formelor de discriminare,

FORMULĂM PREZENTA SESIZARE

prin care vă solicităm respectuos să luați măsurile sancționatorii care se impun împotriva doamnei Maria Grapini, membru al Parlamentului European,

pentru următoarele motive :

  1. ÎN FAPT

În data de 8 august 2018, în contextul organizării mitingului împotriva guvernării PSD-ALDE de către românii din diaspora, europarlamentarul Maria Grapini a publicat pe contul personal de facebook următorul mesaj : „Informăm diasporenii ca taxa de prost se plătește la sediul USR. Fără certificat de prost nu puteți participa la miting.” Deși textul era preluat de la o altă persoană, doamna Grapini l-a publicat ca atare, asumându-și-l.

Maria Grapini a folosit termenul jignitor „prost” facând referire la participanții la mitingul diasporei împotriva guvernării, exprimare umilitoare pentru orice persoană căreia îi este adresată. În acest caz, jignirea se adresează unei întregi categorii de persoane, respectiv românii din diaspora.

Mai mult, afirmația doamnei europarlamentar Grapini este motivată politic, domnia sa fiind afiliată la “Alianța Progresistă a Socialiștilor și Democraților” și sprijinind guvernarea PSD-ALDE.

Maria Grapini a publicat mesajul insultător pe un canal de comunicare publică – Facebook. Mesajul a fost preluat rapid de mai multe persoane, raspândindu-se datorită notorietății și funcției doamnei Grapini. Afirmațiile publice răspândite de Maria Grapini, o persoană cunoscută care exercită o funcție publică la nivel internațional, au efectul de a umili și demoraliza pe cei vizați. Mai mult, acest comportament induce ideea că un astfel de comportament este legitim și justificabil.

Prin opțiunea conștientă de a folosi expresii degradante, cunoscând faptul că se adresează publicului larg, fapta lăsată nesancționată ar transmite un semnal greșit societății și ar perpetua un climat de încurajare față de comportamente similare.

Considerăm că acțiunea doamnei Maria Grapini constituie hărțuire conform art. 2 al. 4-5 din OG 137/2000 prin crearea unui climat de intimidare la adresa unui grup definit pe baza convingerilor politice și a localizării geografice, grup pe care îl supune la un tratament degradant. Acest comportament vizează atingerea demnității umane și constituie contravenție în înțelesul prevederilor OG 137/2000.

 

  1. ÎN DREPT, întemeiem prezenta sesizare pe:

OG 137/2000 privind prevenirea şi sanctionarea tuturor formelor de discriminare

Art. 2 al. 4 si 5 :

„(4) Orice comportament activ ori pasiv care, prin efectele pe care le generează, favorizează sau defavorizează nejustificat ori supune unui tratament injust sau degradant o persoană, un grup de persoane sau o comunitate față de alte persoane, grupuri de persoane sau comunități, atrage răspunderea contravențională conform prezentei ordonanțe, dacă nu intră sub incidența legii penale.

(5) Constituie hărțuire şi se sanctioneaza contravențional orice comportament pe criteriu de rasă, naționalitate, etnie, limba, religie, categorie socială, convingeri, gen, orientare sexuală, apartenență la o categorie defavorizată, vârstă, handicap, statut de refugiat ori azilant sau orice alt criteriu care duce la crearea unui cadru intimidant, ostil, degradant ori ofensiv.”

Având în vedere descrierea faptelor prezentate mai sus, precum și conținutul textelor de lege aplicabile, va solicităm sa analizați de urgență prezenta plângere și să dispuneți sancțiunile ce se impun împotriva doamnei Maria Grapini, inclusiv obligația domniei sale de a publica în mass-media rezumatul hotărârii de sancționare.

Cu stimă,

Emanuel Stoica, președinte al filialei Diaspora

Radu Mihail, senator USR Diaspora

Nicolae Daniel Popescu, deputat USR Diaspora