Guvernul nu poate desfășura un referendum în bune condiții

Guvernul nu poate desfășura un referendum în bune condiții

Uniunea Salvați România atrage atenția că organizarea referendumului pentru redefinirea familiei din Constituție va ridica multe semne de întrebare deoarece în secțiile de votare nu se va folosi Sistemul electronic de monitorizare a prezenței la vot şi de prevenire a votului ilegal (SIMPV).

Guvernul nu poate, în prezent, desfășura un referendum în bune condiții. Senatoarea USR Florina Presadă a adresat o interpelare Autorității Electorale Permanente cu privire la folosirea Sistemului electronic de monitorizare a prezenței la vot (SIMPV) în secțiile de votare în cazul unui referendum național, iar din răspuns reiese că Guvernul nu este pregătit pentru un astfel de demers.

Potrivit interpelării, legea nu prevede folosirea sistemului pentru un referendum, iar Guvernul nu are nici cum să implementeze tehnic foarte curând SIMPV deoarece este necesară crearea aplicațiilor specifice acestui sistem și instruirea a 21.000 operatori care să îl folosească. Astfel, modul de desfășurare al referendumului care va fi organizat în urma propunerii de modificare a art. 48 din Constituția României va ridica semne de întrebare.

„Deși Guvernul știa că nu este pregătit pentru organizarea în cele mai bune condiții a unui referendum național, iată că PSD a grăbit trecerea prin Parlament a inițiativei de modificare a Constituției. PSD nu a făcut nimic pentru ca acest proces referendar să nu fie afectat de suspiciuni privind votul multiplu sau frauda la urne. Știm deja cum organizează domnul Dragnea un referendum. În lipsa Sistemului informatic de monitorizare a prezenței la vot şi de prevenire a votului ilegal, nu vom ști care este prezența reală la urne, ori acest lucru este fundamental pentru ca acest referendum să poată fi valabil. Cetățenii României au dreptul să știe, fără urmă de tăgadă, care a fost prezența reală la urne și că un referendum va fi valabil sau nu fără ca asupra lui să planeze suspiciuni. PSD și Dragnea le iau românilor acest drept. Și au făcut-o cu bună știință, după cum arată răspunsul AEP la interpelarea mea”, a declarat Florina Presadă, senatoarea USR.

Ca urmare a răspunsului interpelării, senatoarea Florina Presadă va propune un proiect de modificare și completare a Legii nr. 3/2000 privind organizarea și desfășurarea referendumului, în perioada imediat următoare.

“La Referendumul din 7 octombrie, o să votăm în stilul drag lui Dragnea și PSD-ului, dar aceasta o să fie ultima oară când la un referendum o să se voteze fără să existe un sistem de control care să împiedice eficient votul multiplu și orice tentativă de fraudă la urne. Am pregătit un demers legislativ astfel încât utilizarea SIMPV (Sistemul informatic de monitorizare a prezenţei la vot şi de prevenire a votului ilegal) să poată fi utilizat și cu ocazia derulării unui referendumul național”, a declarat senatoarea USR Florina Presadă.

Sistemul informatic de monitorizare a prezenţei la vot şi de prevenire a votului ilegal (“SIMPV”) a fost introdus și este reglementat prin Legea nr. 115/2015 pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale și prin Legea nr. 208/2015 privind alegerea Senatului şi a Camerei Deputaţilor, fiind utilizat cu succes la alegerile locale și parlamentare din anul 2016.