Ministrul Petre Daea, chemat în Parlament de USR

Ministrul Petre Daea, chemat în Parlament de USR

Uniunea Salvați România a depus o solicitare către Biroul Permanent al Camerei Deputaților prin care Ministrul Agriculturii Petre Daea este invitat în Parlament, în cadrul “Orei Guvernului”, în săptămâna 24 – 27 septembrie 2018, la dezbaterea numită “Pesta porcină, un dezastru pentru fermierii din România”.

USR reclamă incompetența ministrului Petre Daea în gestionarea crizei declanșată de gripa porcină africană care a afectat deja 13 județe din țară și condamnă absența unor campanii de informare adecvată în rândul populației. Ministrul Agriculturii recunoaște, într-un răspuns la o întrebare adresată de deputatul USR Adrian Claudiu Prisnel, că nu poate anticipa numărul animalelor care vor fi afectate de virus din cauza modului nespecific și imprevizibil în care evoluează acest tip de virus.

“Este inacceptabil ca Guvernul și Ministerul Agriculturii să arate constant incapacitatea de a stopa extinderea focarelor de pestă porcină africană. Am depus o solicitare prin care îl invităm pe ministrul Daea să explice motivele pentru care instituția pe care o conduce nu este în stare să aplice regulile de bune practici pentru a stopa, măcar, extinderea virusului care lasă în urmă pagube de milioane de euro în gospodăriile cetățenilor“, a declarat Dan Barna, președintele USR.

Datele publicate pe site-urile specializate arată că instituțiile responsabile în stoparea virusului au ignorat avertismentele internaționale și nu a luat măsuri de monitorizare și control, ori au tratat cu superficialitate procesul de informare al cetățenilor.

USR a făcut o analiză a informărilor pe care le-a făcut ANSVSA cu privire la pesta porcină, în urma căreia rezultă că instituția a realizat 3 spoturi tv, 3 materiale informative și 5 afișe, deși era și este nevoie de o campanie amplă de informare a populației pentru a preveni răspândirea virusului.

USR îi va cere socoteală ministrului Agriculturii pentru modul în care ANSVSA a decis să organizeze instruiri și să trimită informări cu privire la pesta porcină. În Iași, județ aflat la granița cu Republica Moldova au fost ZERO informări și instruiri în 2016 și 2017. În Maramureș, județ aflat la granița cu Ucraina a fost trimisă o informare în 2016 și 2 în 2017. Mai grav, Satu Mare, județul în care a apărut primul focar de pestă porcină este județul unde ANSVSA susține că a făcut cele mai multe instruiri și a trimis cele mai multe informări.

USR constată cu îngrijorare virusul se extinde cu rapiditate, iar Ministerul Agriculturii nu ia nicio măsură concretă, dimpotrivă, se încurcă în declarații și ignoră situația din gospodăriile oamenilor.

În fața acestei realități sumbre, USR subliniază că efectele gripei porcine vor afecta mai multe sectoare economice iar principalii vinovați sunt politrucii promovați de PSD și actualul ministru al Agriculturii, care de când au venit la guvernare nu fac altceva decât să-l sărăcească pe cetățeanul cinstit.