Mesajul președintelui USR, Dan Barna, înainte de referendum

Mesajul președintelui USR, Dan Barna, înainte de referendum

Președintele USR Dan Barna a postat, vineri seara, înainte de începerea referendumului național un mesaj pe contul de Facebook în care explică de ce nu va participa la votul din acest weekend.

Dragi prieteni,

M-am gândit mult cum să explic poziția mea de a nu participa la referendumul care ni se întâmplă în acest weekend. Un referendum care nu schimbă absolut nimic pentru absolut nimeni din prezentul țării noastre. Un referendum în urma căruia luni, după vot, nici un singur copil din cei peste 20.000 din centrele rezidențiale nu va fi mai fericit nici măcar cu un biscuite sau o minge. Indiferent de rezultat!

Acest referendum nu face decât să satisfacă orgoliul, temerile sau infatuarea că având puterea avem și dreptul să decidem, noi, asupra viziunii despre viață și societate a generațiilor următoare.
El nu face decât să îi asigure satisfacție lui Liviu Dragnea, propagandei ruse și forțelor anti-europene care în aceste zile au devenit foarte vocale, au confiscat referendumul și se folosesc, cum au făcut mereu, de frică ca instrument de guvernare. Buna credință a părții conservatoare a cetățenilor țării noastre este manipulată prin frică și minciuni pentru a susține un referendum care nu schimbă absolut nimic. Acest referendum este de fapt un autentic recensământ pentru dezbinare.

Vă amintiți filmul Parfum de Femeie? Acel film în care Al Pacino reușește o interpretare excepțională, (recompensată cu OSCAR) în rolul unui ofițer orb care își găsește salvarea sufletului în întâlnirea cu puritatea tinereții unui licean. Este acolo un moment cheie, în care tânărul prieten al ofițerului refuză să-și toarne colegii riscând exmatricularea și viitorul și unde Pacino reușește un moment memorabil despre calea dreaptă și despre cât de greu sau de rar reușim să o urmăm.

Mi-am amintit de secvența aceasta acum câteva zile, în contextul discuțiilor despre referendum, pentru că ea se potrivește profund cu ceea ce mulți dintre cetățeni discută și vor face în acest weekend.
Am discutat în ultimele luni, având și prilejul caravanei #FărăPenali, cu peste o mie de persoane despre acest referendum și despre ce “rezolvă” el. Nu cred că au fost mai mult de 10 oameni în total care să susțină sincer că acest referendum rezolvă sau ajută cu ceva, cât de mic, în viața vreunei familii, copil sau un cetățean din România de azi. Marea majoritate sunt de acord că este rezultatul unei manipulări prin dezinformare, frică și propagandă care nu ajută cu nimic România de azi.
La fel de multi cetățeni mi-au spus însă că nu prea ai cum să abordezi această temă, că e sensibilă, că e delicată, că „ce-o să zică lumea”, că deși nu ar vrea și nu cred totuși e greu să îți asumi asta, nah știți cu toții argumentele.

Este exact o răscruce de viață dintre cele din filmul de mai jos. Știm cu toții care este calea dreaptă, dar ezităm sau ne e frică să o urmăm pentru că este ”too damn hard”(al naibii de greu).
USR s-a asumat acest rol . Am fost singurii care am votat împotriva unei inutile modificări a Constituției.

PS.1
Pentru aceia care se află în falsa dilemă morală că ar fi greșit să chemăm mereu oamenii să se implice și să vină la vot, iar acum noi să nu mergem, vă atașez mai jos o bucată din Decizia CCR nr.3/2012 care confirmă explicit și logic că în cazul particular al unui referendum (spre deosebire de alegeri unde neparticiparea e nepăsare), boicotul este un instrument activ, responsabil, asumat și legitim de participare.

Decizia 3/2012: „Exprimarea unei opțiuni politice poate avea loc nu numai prin participarea la referendum, ci şi chiar prin neparticiparea la acesta, mai ales în situaţiile în care legislaţia relevantă impune un anumit cvorum de participare. În acest fel, se poate crea o majoritate de blocaj raportat la numărul cetăţenilor unui stat; în acest mod, cei ce aleg să nu îşi exercite dreptul la vot consideră că printr-o conduită pasivă îşi pot impune voinţa politică. Astfel, alegând să nu îşi exercite un drept constituţional, cetăţenii îşi văd realizate propriile lor convingeri prin neacceptarea, în mod indirect, a celor contrare. De aceea, neparticiparea la referendum, mai exact neexercitarea dreptului la vot, este tot o formă de exprimare a voinţei politice a cetăţenilor şi de participare la viaţa politică”.

Și chiar dacă am luat decizia de a nu participa la vot, vom avea reprezentanți în secții pentru a asigura corectitudinea votului. Avem suficiente motive să credem că cine a furat un referendum este în stare să-l fure și pe al doilea.

P.S.2
Argumentele inutilității totale și complete ale referendumului au fost atât de simplu și clar explicate de doamna Gena Bogatu încât îmi permit să le reiau aici din postarea dumneaei:
“Referendumul pe înțelesul tuturor:
1. Se pot căsători în România persoanele de același sex?
NU
Dar dacă votezi DA la referendum, se vor putea căsători?
NU
Dar dacă votezi NU, se vor putea căsători?
NU
Dar dacă nu mergi la referendum, se vor putea căsători?
NU.
(Nu se pot căsători în România, dar se pot căsători în altă țară din UE, apoi să vină și să trăiască în țară. Cu ce te încălzește pe tine că au certificatul de căsătorie întocmit în altă țară?
Cu ce te avantajează/dezavantajează pe tine că hârtia lor e recunoscută sau nu în România?)

2. Pot adopta copii acum, homosexualii, în România?
DA
Dar dacă votezi DA la referendum, vor mai putea adopta?
DA
Dacă votezi NU, vor putea adopta?
DA
Dacă nu mergi la referendum, vor putea adopta?
DA
(nu este o cerință să fii căsătorit pentru a putea adopta un copil)
3. Un cuplu format 2 din persoane de acelaşi sex este considerat o familie în România în acest moment?
DA
Dar dacă votezi DA la referendum?
DA
Dar dacă votezi NU?
DA
Dar dacă nu mergi la referendum, un cuplu format din 2 persoane de acelasi sex, tot va fi recunoscut ca formând o familie?
DA
(„Relaţia pe care o are un cuplu format din persoane de acelaşi sex intră în sfera noţiunii de ‘viaţă privată’, precum şi a noţiunii de ‘viaţă de familie’, precizează judecătorii Curţii Constituţionale a României.” – 27 sept 2018)”