Curtea Constituţională a României a admis, cu majoritate de voturi, sesizarea formulată de preşedintele Klaus Iohannis, constatând că Legea pentru modificarea şi completarea Legii nr. 94/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii de Conturi este neconstituţională, în ansamblul său.
După ce senatorii altor partide din opoziția parlamentară nu s-au raliat demersului USR de a ataca la Curtea Constituțională modificările aduse organizării și funcționării Curții de Conturi, USR a sesizat, în ultimă instanță, Președinția României cu privire la unele aspecte de neconstituționalitate în adoptarea Legii pentru modificarea şi completarea Legii nr. 94/1992, cerându-i să o atace la Curtea Constituțională.
„Modul în care este cheltuit banul public este o prioritate USR și decizia CCR aduce mai multă speranță că, într-un final, Curtea de Conturi va ieși de sub politizarea PSD-ALDE și că instituția își va păstra rolul și independența în arhitectura sistemului public. Am luptat atât în comisiile de specialitate cât și in cadrul plenului Senatului pentru adoptarea unei forme care să garanteze independența functionării Curții de Conturi astfel încât banul public să nu poată fi direcționat, cu impunitate, către clientela politică a PSD„, spune senatoarea USR Ramona Nicoleta Dinu.
În sesizarea adresată Presedinției României, specialiștii juriști ai USR au identificat un motiv extrinsec de neconstituționalitate și 16 motive intrinseci de neconstituționalitate care au fost preluate toate în sesizarea trimisă Curții Constituționale de către președintele Klaus Iohannis într-o formă completată și argumentată.