PSD-ALDE nu vor ca românii din diaspora să participe direct la viața politică a țării

PSD-ALDE nu vor ca românii din diaspora să participe direct la viața politică a țării

Senatul a dezbătut azi două propuneri legislative ale USR de modificare a legilor electorale, inițiative menite să impulsioneze participarea românilor la viața politică a țării lor, indiferent de locul în care își au domiciliul.

Prima propunere legislativă, ar fi permis înregistrarea candidaturii pentru alegerile parlamentare din România în baza pașaportului românesc, ca alternativă la cartea de identitate și depunerea la dosarul de candidatură a dovezii îndeplinirii condiţiei domiciliului în țară, obligatoriu pentru validarea mandatului, până în preziua alegerilor.

A doua propunere legislativă propusă de USR de modificare a legilor electorale viza posibilitatea românilor care locuiesc în străinătate de a vota în cadrul alegerilor parlamentare pentru circumscripția electorală din țară, unde au domiciliul.

„Măsurile propuse au ca obiectiv să-i încurajeze pe românii stabiliţi în străinătate să se implice în viaţa politică din ţară în două direcţii: în a-și alege reprezentanți destoinici, care să facă treabă în Parlament pentru comunităţile din care au plecat și unde vor să revină şi, de ce nu, direct în actul politic de legiferare şi reprezentare din Parlamentul naţional. Actuala putere arată, încă, o dată că-și întoarce fața de la românii care locuiesc în străinătate”, transmite Senatorul USR de diaspora Radu Mihail.

Propunerile legislative urmează să intre la vot, în plenul Senatului, luni 12 noiembrie 2018