Plenul Senatului a adoptat în unanimitate proiectul de lege pe care senatorul USR Cristian Ghica l-a inițiat cu privire la eliminarea obligativității ștampilei în instituțiile publice (cu excepția cazurilor în care utilizarea parafei este impusă în mod expres, prin legi speciale).
Ștampila nu mai reprezintă de mult o metodă de certificare a autenticității unui act. Prin urmare, utilizarea ei în administrație, acolo unde nu este cerută expres de lege, este inutilă și nu face decât să îngreuneze suplimentar și inutil procedurile.
Care va fi beneficiul efectiv pentru cetățean? Foarte simplu: reducerea duratei de eliberare a documentelor de către instituțiile publice. Atâta vreme cât nu vor mai trece ”pe la ștampilat”, documentele vor avea un traseu mai scurt și vor putea fi eliberate mai repede.
Nu în ultimul rând, eliminarea obligativității ștampilei este un pas esențial în digitalizarea administrației publice. Foarte multe documente vor putea circula între instituții (cu semnătură electronică) sau în relația cu cetățenii fără a mai fi nevoie de trimiterea sau ridicarea lor în format fizic.
”Astfel de soluții există în toată Europa și este momentul ca și România să facă urgent pași înainte. Mai ales că administrația publică autohtonă funcționează încă după metode și cu instrumente de secol 19. Eliminarea obligativității ștampilei în instituțiile publice nu este o revoluție birocratică. Este un mic pas pe care îl facem pentru a recupera distanța enormă care ne separă încă de ceea ce înseamnă administrație publică modernă”, a declarat senatorul USR Cristian Ghica.
Proiectul de lege va merge la Camera Deputaților care este cameră decizională.
În 2014, media UE a cetățenilor care interacționează online cu autoritățile publice era de 42%, iar a cetățenilor care transmiteau formulare completate autorităților publice pe cale electronică, până în 2015, a fost de 21%. Pentru România, doar 10% din cetățeni utilizau servicii de eGuvernare, în timp ce doar 3% au returnat formulare completate electronic.
USR subliniază că România a adoptat în februarie 2015 Strategia Națională privind Agenda Digitală, iar primul domeniu de acțiune vizat este eGuvernarea, tocmai pentru a putea crește eficiența și pentru a reduce costurile din sectorul public, modernizând, totodată, administrația.