USR lansează un apel către societatea civilă: Trebuie să îi oprim pe Tudorel și Viorica să dea OUG privind amnistia și grațierea

USR lansează un apel către societatea civilă: Trebuie să îi oprim pe Tudorel și Viorica să dea OUG privind amnistia și grațierea

Uniunea Salvați România face un apel public și îndeamnă societatea civilă să-i transmită o scrisoare premierului Viorica Dăncilă și ministrului Justiției Tudorel Toader prin care să le ceară renunțarea la planul PSD-ALDE de a adopta o ordonanță de urgență privind amnistia și grațierea.

“Se înmulțesc indiciile care ne spun că se muncește intens pentru a da OUG privind amnistia sau grațierea, iar Liviu Dragnea face presiuni asupra ministrului justiției. Astfel de presiuni au mai fost exercitate asupra lui Tudorel Toader și pentru revocarea șefei DNA Laura Codruța Kovesi și a procurorului șef Augustin Lazăr, iar ministrul Justiției a răspuns mereu la comenzile politice. Un astfel de semnal, că cei care fură, care săvârșesc infracțiuni pot scăpa nepedepsiți, va afecta societatea românească pe termen lung“, precizează deputatul USR Silviu Dehelean.

USR subliniază că în anul Centenarului este important să continuăm să luptăm împreună, partide politice alături de societatea civilă, împotriva majorității PSD-ALDE al cărei singur scop este șubrezirea justiției.

“Cu câteva zile înainte de celebrarea Marii Uniri, observăm că infractorii nu stau deloc. Ei vor să-și pună planul în aplicare și să dea amnistia în cel mai scurt timp. Această dorință a infractorilor ar arunca România cu zeci de ani în urmă, ne scoate din Europa, încalcă Tratatele pe care România le-a semnat și încalcă recomandările Comisiei de la Veneția pe care țara noastră și le-a asumat. Este o situație intolerabilă și împreună cu societatea civilă trebuie să tragem un semnal de alarmă”, transmite deputatul USR Stelian Ion.

USR invită societatea civilă să trimită email-uri premierului Dăncilă la adresa [email protected] și ministrului justiției Tudorel Toader la adresa [email protected] ca să pună presiune pe cei doi demnitari de care depinde adoptarea OUG-ului pentru salvarea infractorilor. Scrisoarea poate fi accesată aici: https://tinyurl.com/y82tkfc5.

Scrisoare deschisă

În atenția dnei prim-ministru Viorica Dăncilă,

În atenția dlui ministru al justiției Tudorel Toader,

Subsemnatul / Subsemnata Prenume Nume, în calitate de cetățean români cu drepturi depline, vă solicit să nu emiteți nici un act executiv care să producă efecte de amnistie și grațiere a celor cu condamnări penale.

Permiteți-mi să vă amintesc că acum cca 2 ani, la emiterea OUG 13, în plină iarnă și la temperaturi negative sute de mii de români au stat zile întregi în stradă, în București și în zeci de alte orașe din țară și din diaspora pentru a protesta față de un asemenea act.

Vă amintesc totodată că atât Comisia de la Veneția, cât și Parlamentul European, Comisia Europeană și  partenerii strategici ai României s-au pronunțat deja împotriva unui astfel de act. Vă amintesc că pentru numeroasele modificări ale legislației penale și de procedură penală împotriva României a fost adoptată o Rezoluție în plenul PE, iar cel mai recent raport în cadrul Mecanismului de cooperare și verificare a României conține recomandări clare legate de aceste aspecte. În condițiile actuale, când ne pregătim pentru preluarea Președinției Consiliului European în mai puțin de două luni, precum și dată fiind Constituția României, Art. 148 alin (2) Ca urmare a aderării, prevederile tratatelor constitutive ale Uniunii Europene, precum şi celelalte reglementări comunitare cu caracter obligatoriu, au prioritate faţă de dispoziţiile contrare din legile interne, cu respectarea prevederilor actului de aderare vă solicit să nu emiteți un asemenea act executiv.

Mai mult, un act al Guvernului României privind amnistia și grațierea, spre privilegiul anumitor categorii de cetățeni ar fi de natură să încalce prevederile Constituției României, Art. 16 alin(1) Cetăţenii sunt egali în faţa legii şi a autorităţilor publice, fără privilegii şi fără discriminări și alin (2) Nimeni nu este mai presus de lege.

Mai ales acum, la momentul Centenarului, precum și la mai puțin de o lună de la comemorarea eroilor Revoluției din decembrie 1989, care și-au dat viața pentru valorile democratice, pentru drepturile și libertățile fundamentale stipulate acum în Constituția țării nu se justifică un act executiv cu risc social ridicat precum amnistia și grațierea. De asemenea, nu se justifică nici un alt fel de act executiv sau legislativ de natură a introduce beneficii, privilegii, diferențe de tratament între categorii de cetățeni ai României.

Vă rog să vă respectați jurământul depus la preluarea mandatului: “Jur să-mi dăruiesc toată puterea şi priceperea pentru propăşirea spirituală şi materială a poporului român, să respect Constituţia şi legile ţării, să apăr democraţia, drepturile şi libertăţile fundamentale ale cetăţenilor, suveranitatea, independenţa, unitatea şi integritatea teritorială a României. Aşa să-mi ajute Dumnezeu!”

 

Vă mulțumesc.