Deputat Silviu Dehelean: E nevoie de o expertiză tehnică pentru a stabili adevărul din spatele inregistrarii cu DNA Oradea

Deputat Silviu Dehelean: E nevoie de o expertiză tehnică pentru a stabili adevărul din spatele inregistrarii cu DNA Oradea

Deputatul USR Silviu Dehelean, membru al Comisiei juridice, considera ca inregistrarile din cadrul DNA Oradea – indiferent de data la care au fost realizate – trebuie analizate si expertizate tehnic, dar si insotite de o serie de alte informatii, pentru a stabili daca este afectata independenta judecatorilor.

”Procurorii au fost in ultima perioadă o tinta celor pe care i-au anchetat, fie ei oameni politici sau de afaceri. Multi dintre acestia, cu resurse financiare consistente, au apelat uneori la intoxicari si falsuri pentru a compromite reputatia unor magistrati. Este esential in acest moment, ca inainte de orice alt demers sau orice comentariu pe marginea acestui subiect, sa existe o expertiza tehnica a inregistrarii. Apoi, desigur, victimele sau presupusele victime ale procurorilor identificati in aceasta inregistrare au obligatia de a nominaliza dosarele in care au fost anchetate si, evident, solutiile pronuntate. Doar urmand acesti pasi, confirmand etapa cu etapa veridicitatea discutiei, a contextului si a acuzatiilor, putem stabili cum ne raportam la activitatea acestor magistrati audiati astazi la Parchetul General”, a declarat deputatul Silviu Dehelean.

Deputatul USR subliniază că USR este un partid cu o importantă componentă anti-coruptie și pro-integritate care sustine o justitie corecta, iar procurorii care nu respectă legea trebuie sancționați astfel încât oamenii să nu își piardă încrederea în justiție.

”Aparitia in spatiul public a unei inregistrari a sedintei DNA Oradea pune sub semnul intrebarii practicile unor procurori, dupa controversatul episod de la DNA Ploiesti. Asa cum rezulta din inregistrari, pare ca procurorii ar fi orchestrat o strategie de intimidare a judecatorilor. Daca autenticitatea materialului audio se confirma, acesti procurori au prejudiciat imaginea Directiei Nationale Anticoruptie, in particular, si a Justitiei din Romania, in general. Astfel de cazuri trebuie solutionate rapid astfel incat sa nu planeze suspiciuni asupra institutiei. Coruptia exista in multe forme, nu e o practica exclusiva a mediului politic, iar daca tocmai cei care ar fi trebuit sa combata acest fenomen ar apela la astfel de metode, propaganda PSD-ALDE va fi alimentată, iar oamenii își vor pierde increderea in justitia din Romania. Cei mai afectați ar fi chiar magistrații corecți care își asumă riscuri in aceste vremuri tulburi”, a explicat deputatul Silviu Dehelean.