Curtea Constituțională a dat dreptate, astăzi, USR și PNL, ai căror parlamentari au semnat sesizarea de neconstituționalitate asupra Legii privind sistemul public de pensii. Verdictul judecătorilor CCR dovedește că Opoziția a avut dreptate când a susținut că noua lege a pensiilor nu respectă principiul legalității și creează posibilitatea încălcării dreptului la pensie, fiind de fapt doar o înșelătorie pusă la cale de actuala putere la adresa unei categorii vulnerabile, pensionarii.
“PSD și ALDE, în încercarea lor disperată de a cumpăra voturile pensionarilor cu promisiuni deșarte de majorare a pensiilor, s-au împiedicat, din nou, în ceea ce ei consideră a fi un detaliu, și anume Constituția României. USR solicită coaliției PSD-ALDE să accepte o dezbatere reală în Parlament pe Legea privind sistemul public de pensii, astfel încât să rezulte un proiect cu adevărat în beneficiul pensionarilor”, declară Dan Barna, președintele USR.
USR este de acord că se impune creșterea constantă a pensiilor, dar atrage atenția că acest lucru nu se poate realiza doar împrumutând la nesfârșit sume uriașe de bani, ceea ce se traduce prin amanetarea generațiilor viitoare.
USR crede cu tărie că pensionarii României nu sunt de vânzare, așa cum sugerează deloc discret coaliția PSD-ALDE prin promisiunea potrivit căreia cea mai mare creștere a pensiilor se va produce doar în septembrie 2020, cu trei luni înaintea alegerilor parlamentare.
„PSD-ALDE promite luna de pe cer pentru anul 2021, când nu se vor mai afla la putere. De când guvernează PSD-ALDE avem cea mai mare inflație din ultimii ani și cea mai mare inflație din Uniunea Europeană. Astfel, creșterea pensiilor este o iluzie dacă toate cheltuielile cresc mai mult și mai repede decât creșterea pensiilor”, precizează și deputatul USR Cristian Seidler, membru în Comisia pentru muncă și protecție socială.
În sesizarea depusă la CCR, USR și PNL au argumentat că sunt neconstituționale dispozițiile care privesc condiţionarea dreptului la pensie al angajatului de îndeplinirea de către angajator a obligaţiei.
„Plata contribuțiilor către bugetul de asigurări sociale nu este în sarcina salariatului, viitor titular al dreptului la pensie, ci este o sarcină fiscală ce incumbă strict angajatorului, iar instituția care verifică corectitudinea și îndeplinirea sarcinii fiscale prin efectuarea plăților pentru contribuțiile reținute de la angajat, de către angajator, este Agenția Națională de Administrare Fiscală. (…) Impunerea unei noi condiții de validitate a dreptului la pensie, în afara celor existente în legea în vigoare, respectiv îndeplinirea unui stagiu de cotizare minim și împlinirea vârstei de pensionare constituie o încălcare a principiului legalității prevăzut de art.1 alin.(5) din Constituție care prevede că ′în România supremația Constituției și respectarea legii sunt obligatorii‵”, au argumentat juriștii celor două partide.
USR și PNL au susținut, în sesizarea depusă la CCR, și că noua lege a pensiilor nu respectă garanția egalității în drepturi instituită prin art. 16 din Constituție („Cetăţenii sunt egali în faţa legii şi a autorităţilor publice, fără privilegii şi fără discriminări”).
De asemenea, Opoziția a argumentat că este neconstituțională prevederea prin care coaliția PSD-ALDE, cu susținerea UDMR, a introdus o condiție suplimentară pentru persoanele îndreptățite să beneficieze de pensia de invaliditate, respectiv aceea ca, la data solicitării pensiei de invaliditate, acestea să fi realizat stagiul minim de cotizare de 15 ani.
Această nouă condiție, care se adaugă celor de a nu fi împlinit vârsta standard de pensionare și de a avea capacitatea de muncă diminuată din cauza unor accidente și boli, cu sau fără legătură cu munca, încalcă prevederea constituțională conform căreia cetățenii au dreptul la pensie, deoarece se poate ajunge în situația discriminatorie în care o persoană care și-a pierdut capacitatea de muncă chiar înainte de realizarea stagiului de cotizare de 15 ani (ex. cu o lună înainte) să nu mai beneficieze de pensia de invaliditate și nici măcar de pensia pentru limită de vârstă, la împlinirea vârstei standard de pensionare.