Senatul a adoptat, tacit, astăzi proiectul USR “Prima Lumină” depus de parlamentarii USR Cristian Ghinea, Silvia Dinică și Tudor Pop ce își propune ca familiile ale căror locuințe nu au fost niciodate racordate la rețeaua de energie electrică și care nu pot acoperi costurile de conectare să poată primi un voucher de lumină. Locuitorii din aceste localități sunt cu un pas mai aproape de o viață mai ușoară.
În anul 2019, în România, există încă zeci de mii de locuințe care nu au curent și în care oamenii își duc traiul la lumina lumânării. Conform datelor puse la dispoziție de Ministerul Energiei în timpul dezbaterilor din comisiile din Senat, există peste 50.000 de astfel de case fără acces la curent electric, dintre care 7.000 se găsesc în localități izolate.
”În multe dintre aceste comunități izolate, identificate de noi, trăiesc mulți copii. Vorbim foarte probabil de zeci de mii de copii care astfel pot avea acces la o educație de calitate, dezvoltare socială și personală, fiind expuși chiar la anumite afecțiuni medicale din cauza acestor lipsuri. Lipsa electricității favorizează abandonul școlar în condițiile în care copiii nu au acces la informație, iar temele sunt făcute la lumânare sau la lanternă. Ne bucurăm că acest Proiect a fost astăzi adoptat de Senat, chiar și tacit, după ce în comisii a fost respins de majoritatea aflată la Putere.” spune senatorul USR Silvia Dinică.
Prin intermediul Proiectului “Prima Lumină” USR propune acordarea unor vouchere de 7.000 de lei pentru fiecare gospodărie care nu a beneficiat de energie electrică pentru că se află în localități izolate sau pentru că familiile nu își permit să acopere costul de conectare.
Suma acordată prin voucher poate acoperi costul unui sistem verde de bază (fotovoltaic, hidro sau eolian), care să asigure suficientă energie pentru iluminat și consumatori mici (frigider, televizor, satelit, radio), sau costurile conectării la rețeaua electrică locală, după caz.
Voucherele vor fi distribuite prin intermediul primăriilor și nu vor putea fi vândute.