USR: PSD nu vrea ca banii pentru partid și pentru campanii să fie la vedere

USR: PSD nu vrea ca banii pentru partid și pentru campanii să fie la vedere

Coaliția PSD-ALDE din Senat a respins amendamentele USR la Legea privind finanţarea activităţii partidelor politice şi a campaniilor electorale, care ar duce la transparentizarea banilor din campaniile electorale și la încurajarea donațiilor mici.

Propunerea USR ținea cont de recomandările GRECO referitoare la finanţarea partidelor politice, diversificarea și încurajarea donatorilor, transparentizarea circuitului și alocării sumelor provenite din donații sau împrumuturi, încurajarea pluralității politice printr-o alocare mai echitabilă a fondurilor, responsabilizarea și eficacitatea cheltuirii banului public, clarificarea și corectarea unor ambiguități din lege.

Propunerea USR ar duce la reducerea donaţiilor în numerar şi introducerea plafonului minim de la care donaţiile trebuie efectuate prin operaţiuni bancare, ar permite donaţiile online, oferind partidelor posibilitatea de a accepta sau refuza donaţia.

”Prin respingerea proiectului nostru de lege, Senatul a ratat o excelentă ocazie de a aduce mai multă transparență, responsabilitate și echilibru în finanțarea partidelor. Așa cum am văzut la dezbaterea pe bugetul de anul acesta, cetățenii sunt preocupați de fondurile publice alocate partidelor, dar și de modul în care ele sunt cheltuite. Proiectul nostru aduce o mai mare implicare a cetățenilor, o responsabilizare a partidelor precum și o deschidere autentică a competiției politice atât la nivel național cât și local” spune deputatul USR Tudor Benga.

Pentru transparentizarea surselor de finanţare USR propunea diminuarea plafoanelor pentru donaţii şi împrumuturi, protejarea identităţii donatorului doar pentru donaţiile în cuantum mai mic decât un salariu minim pe economie, obligativitatea publicării donațiilor și împrumuturilor obținute și pe pagina de internet proprie, scăderea plafoanelor pentru decontările care pot fi făcute candidaților în campanie.

”Proiectul USR privind finanțarea partidelor și campaniilor electorale rezolvă trei probleme majore ale legislației în vigoare. În primul rând, reglementează adecvat posibilitatea de a face donații individuale online, lucru de altfel recunoscut ca fiind legal printr-o sentință dată în favoarea Uniunii Salvați România. În al doilea rând, elimină posibilitatea de a transforma împrumuturile în donații, lucru recunoscut ca o vulnerabilitate chiar de către Autoritatea Electorală Permanentă atunci când acest lucru a fost introdus în lege în 2015. În al treilea rând, prevede posibilitatea suspendării finanțării partidelor dacă în conducerea acestora au fost alese persoane cu condamnări pentru infracțiuni electorale sau de corupție. Dar, majoritatea parlamentară PSD/ALDE, prin respingerea acestui proiect USR, dorește să restrângă posibilitatea unor finanțări corecte și transparente când vine vorba despre partide politice. USR va schimba aceste lucruri când va fi la putere”, explică senatoarea Florina Presadă.

Acesta este al nouălea proiect elaborat în cadrul grupului de lucru pe reforma electorală al Uniunii Salvați România, proiectul fiind coordonat de deputatul Tudor Benga, susținut de către senatorii Florina Presadă, Nicu Fălcoi și Radu Mihail.

Senatul este prima cameră sesizată, proiectul urmează să intre în dezbaterea Camerei Deputaților, care este cameră decizională.