USR depune Legea Magnițki în Parlament 

USR depune Legea Magnițki în Parlament 

Deputații USR Cristian Ghinea, Adrian-Claudiu Prisnel și Iulian Bulai vor depune săptămâna viitoare proiectul de lege “Magnițki privind instituirea unor sancțiuni în privința cetățenilor străini responsabili pentru încălcarea gravă a drepturilor omului.” Acesta a fost elaborat cu participarea lui Ștefan Voinea, de la Observatorul de Sănătate și William F. Browder, activist pentru drepturile omului și inițiator al legislației Magnițki la nivel internațional.

Proiectul poartă simbolic denumirea de “Magnițki”, în numele lui Serghei Magnițki, avocat rus care a făcut publică marea corupție în care erau implicate elitele rusești, mai exact, deturnarea a 230 milioane de dolari și din acest motiv a fost arestat, fiind acuzat el însuși de crima pe care a descoperit-o. Serghei Magnițki fost arestat de autorităţile ruse, torturat și privat de asistență medicală timp de 358 de zile, acesta murind în detenție în 2009.

Potrivit proiectului, cetățenilor străini despre care există dovezi că sunt responsabili sau au fost implicați în tortura, tratamentul inuman și degradant, condamnarea pe motive politice sau alte încălcări grave a drepturilor omului recunoscute la nivel internațional, săvârșite împotriva cetățenilor oricărui stat care au denunțat activitățile ilegale comise de funcționari ai autorităților publice, sau au apărat ori au promovat drepturi și libertăți fundamentale ale omului le pot fi impuse sancțiunile:

  • interdicția de intrare pe teritoriul României, care poate consta în ineligibilitatea de a primi o viză de acces sau revocarea acesteia, dacă a fost deja emisă.
  • înghețarea fondurilor și a resurselor economice care se află în proprietatea, sunt deținute sau se află sub controlul lor.

Sancțiunile urmează a fi impuse de prim-ministru, la propunerea ministrului Afacerilor Externe și pot fi eliminate dacă sunt întrunite condițiile prevăzute de lege.

Astfel de legi au fost adoptate de SUA, Marea Britanie, Estonia, Letonia și Lituania, iar în alte țări sunt la etapa de dezbatere.

”Săptămâna trecută, Parlamentul European a adoptat o rezoluție prin care cere legislație Magnițki la nivel european. Am depus un proiect de lege prin care România poate fi parte a acestei mișcări globale pentru moralitate publică internațională. Sper să pot continua lupta din Parlamentul European. Colegii mei deputați Adrian Prisnel și Iulian Bulai vor continua să insiste din Parlamentul României. USR este forța morală din politica românească și acționăm așa din toate punctele în care putem duce mai departe aceste idei.” declară deputatul Cristian Ghinea.

“Această lege e și un mesaj puternic pentru politicienii care conduc azi România. Politicienii care-și fură cetățenii, care îngrădesc drepturile fundamentale ale omului, trebuie sa fie cunoscuți și să știe că vor fi cunoscuți, nu doar în țările lor, ci peste tot în lume. Odată adoptată Legea Magnițki, autoritățile locale vor putea interzice accesul pe teritoriul național, ori vor putea bloca conturile celor care au comis fapte abominabile.” afirmă deputatul Adrian-Claudiu Prisnel.

“Nimeni nu poate scăpa nepedepsit pentru încălcări ale drepturilor omului, oricum și oriunde ar avea ele loc. Serghei Magnițki a fost asasinat într-o închisoare rusească pentru „vina” de a fi un om cinstit, iar cei responsabili nu au fost niciodată pedepsiți, ceea ce este inadmisibil într-o lume democratică. Suntem europeni, recunoaștem și respectăm drepturile omului, iar hoții și criminalii trebuie să știe că, datorită acestei legi, ei și averile lor nu sunt în siguranță, indiferent unde ar încerca să se ascundă. Sper din tot sufletul ca astfel de legi să fie adoptate în întreaga Uniune Europeană.” spune deputatul Iulian Bulai.