Aurul României în pericol. Dragnea și PSD nu lasă nici măcar un gram în siguranță

Aurul României în pericol. Dragnea și PSD nu lasă nici măcar un gram în siguranță

România este la un pas nu doar să-și piardă rezerva de aur administrată de Banca Națională a României, ci și să încalce Tratatul de funcționare a Uniunii Europene. Totul pentru că Liviu Dragnea și PSD vor cu orice preț, în goana lor după bani, să controleze rezerva de aur a țării.

PSD și ALDE vor ca România să-și piardă orice urmă de credibilitate în plan extern și vor ca țara să se împrumute la costuri tot mai mari. Pentru că, oricum, împrumuturile tot mai consistente pe care guvernarea PSD-ALDE le ia continuu vor fi plătite de noi și de copiii noștri. Nu vor plăti ei pentru incompetența și hoția care caracterizează guvernarea ultimilor doi ani, ci noi, toți românii. Este incert cum aceste rezerve ar produce venituri dacă ar fi deținute în România. Repatrierea rezervelor de aur ale României ar elimina toate avantajele curente fără a aduce vreun beneficiu”, declară Cosette Chichirău, deputat USR, membru în Comisia de buget a Camerei Deputaților.

Argumentele BNR și ale Consiliului Legislativ, precum și ale parlamentarilor Uniunii Salvați România, care au avertizat că nu se poate modifica Statutul Băncii Naționale fără avizul Băncii Centrale Europene, așa cum se prevede în Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene (TFUE) și Decizia 98/415/CE a Consiliului, au fost ignorate de majoritatea PSD-ALDE.

Mai mult de atât, în dezbaterile Comisiei de buget din Camera Deputaților, parlametarii coaliției la putere au eliminat posibilitatea ca BNR să păstreze în depozitele din străinătate 5% din rezerva de aur. Ca atare, BNR nu va mai putea ține nici măcar un gram în afara țării!

Deputații USR au propus mai multe amendamente astfel încât să nu fie restrâns dreptul BNR de a deține aur în străinătate, dar majoritatea PSD-ALDE a refuzat, ca de obicei, să asculte vocea rațiunii.

Amendamentele USR au luat în calcul faptul că rezerva de aur din străinătate reprezintă o garanție reală pentru capacitatea de plată a României, care poate fi verificată de terțe părți, în orice moment, mai ales în perioadele dificile din punct de vedere economic sau geopolitic. În acest fel, România se bucură de credibilitate externă și poate obține costuri mai mici pentru împrumuturile externe.

USR atrage atenția și că proiectul inițiat de Liviu Dragnea și Șerban Nicolae a fost avizat negativ de reprezentanții patronatelor în Consiliul Economic și Social, dar și de o parte a reprezentanților sindicatelor și ai societății civile. De asemenea, lipsește cu desăvârșire un studiu de impact pentru soluția propusă, fapt consemnat de altfel și de Consiliul Legislativ.