Uniunea Salvați România a organizat, joi, la Senat, dezbaterea „Între libertatea de a spune totul și responsabilitatea de a nu spune orice”, moderată de senatorul USR George Dircă, președintele Comisiei pentru constituționalitate din Senat. Concluzia discuțiilor cu reprezentanții presei este că nu se impune un act normativ privind combaterea dezinformărilor și manipulărilor deoarece o intervenție legislativă ar putea degenera într-un abuz împotriva libertății de expresie.
La dezbaterea organizată de USR au participat și senatorul USR Cristian Ghica, deputatul USR Stelian Ion și candidatul USR la europarlamentare Vlad Gheorghe.
Tema discuției a fost libertatea de exprimare a jurnaliștilor în contextul răspândirii și amplificării fenomenului „fake news”, dar și interpretarea abuzivă a prevederilor legislative existente de către autorități astfel încât este îngrădită grav libertatea de exprimare a jurnaliștilor.
„Știrile inventate sunt mai toxice ca niciodată, mai ales pentru viitorul tinerilor din România, pentru că dezinformarea îi poate face pe aceștia să-și bazeze deciziile de viitor pe o realitate inexactă și extrem de difuză. Tocmai de aceea, trebuie să ne amintim constant trei sfaturi simple pentru a ne proteja de fake news: să căutăm știrea în mai multe surse, cu identificarea datei publicării și a numelui autorului; să verificăm cifrele, statisticile prezentate în articol din alte surse și să verificăm fotografiile pentru a vedea dacă sunt reale sau fake. Am agreat împreună cu reprezentanții mass-media că o încercare de legiferare a fenomenului ′fake news‵ este dificilă, dacă nu imposibilă, deoarece este greu de definit linia de demarcație dintre libertatea de exprimare și blocarea limitată a sa”, declară senatorul USR George Dircă.
Pentru combaterea fenomenului „fake news” este nevoie de o susținere activă din partea autorităților publice, a ONG-urilor, dar și ca în cadrul programei școlare să fie introdus studiul competențelor digitale încă din ciclurile primare de învățământ pentru dezvoltarea gândirii critice a tinerilor.
Transparența, o valoare fundamentală asumată de USR, lipsește cu desăvârșire în instituțiile statului, motiv pentru care sunt îngreunate activitatea presei și, implicit, accesul publicului larg la informațiile de interes public.
USR va continua să organizeze astfel de mese rotunde cu reprezentanții mass-media, deoarece numai așa pot fi identificate soluțiile potrivite, cu responsabilitate față de cetățenii României și cu dorința de a fi respectate drepturile fundamentale constituționale.