Sesizările senatorului USR Mihai Goțiu legate de distrugerile și tăierile ilegale de păduri în județul Caraș-Severin sunt confirmate de controalele efectuate în zonă. Conform unui comunicat al Poliției Române, au fost întocmite șase dosare penale, trei pentru infracțiuni de tăiere fără drept de arbori și trei pentru furt de arbori. De asemenea, au fost aplicate 21 de acțiuni contravenționale, în valoare de 96.000 de lei, în urma controalelor efectuate la mai multe ocoale silvice și agenți economici din județul Caraș-Severin.
„Încă nu am primit raportul oficial al anchetei pe care am solicitat-o Ministerului Apelor și Pădurilor (MAP), ai cărui reprezentanți au luat parte la controale. Pe de o parte, însă, din informațiile făcute publice de Poliția Română, se confirmă sesizările pe care le-am făcut privitoare la abuzurile și ilegalitățile care distrug pădurile din Caraș-Severin. Pe de altă parte, acesta este doar vârful icebergului. O activitate infracțională atât de extinsă nu ar fi fost posibilă fără sprijin și acoperire din partea autorităților, locale și centrale. Vom continua demersurile ca toți responsabilii, nu doar ‵acarii Păun′, să răspundă pentru faptele lor”, a declarat senatorul USR.
În ultimii doi ani, Mihai Goțiu a făcut mai multe vizite de documentare în pădurile din județul Caraș-Severin, în urma cărora a interpelat oficial Ministerul Mediului și Ministerului Apelor și Pădurilor.
O primă anchetă a Corpului de control al MAP, dispusă la solicitarea senatorului USR, în vara lui 2017, a confirmat o parte din abuzuri, ministerul sesizând, la rândul lui, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție. În luna februarie a acestui an, Mihai Goțiu a depus o sesizare la Comisia pentru cercetarea abuzurilor, combaterea corupției și petiții din Senat, cu privire la modul în care Romsilva administrează Parcul Național Semenic – Cheile Carașului, o primă audiere a reprezentanților ministerelor și a altor instituții publice având loc în cadrul Comisiei, la începutul acestei luni.
O petiție pentru scoaterea drujbelor din parcul național a fost inițiată de Comunitatea Declic și a adunat deja aproape 10.000 de semnături.
Tot săptămâna trecută, Ministerul Dezvoltării Regionale și al Administrației Publice (MDRAP) a confirmat o altă sesizare a senatorului USR Mihai Goțiu, legată de construirea ilegală a unei microhidrocentrale în albia râului Someșul Cald, din județul Cluj. Potrivit răspunsului MDRAP, nu există autorizație de construire pentru microhidrocentrală și nu există vreo înregistrare ori vreo solicitare pentru înregistrare la Cartea funciară a construcției. Pe parcursul săptămânii, Administrația Bazinală de Apă-Someș Tisa a confirmat, la rândul ei, că nu există vreo autorizare pentru construcție și a amendat proprietarul acesteia cu suma de 10.000 de lei pentru lipsa avizului de gospodărire a apelor.
„Și în acest caz aștept raportul oficial, dar informațiile primite până la acum oferă suficiente indicii legate de săvârșirea unor fapte penale. Și nu doar pentru ′întreprinzătorul‵ care își închipuie că râurile României sunt proprietatea lui privată, ci și pentru instituțiile publice care aveau atribuții să împiedice și să sancționeze asemenea ilegalități. Cât despre construcție, sper să particip cât mai repede la desființarea și demolarea ei”, a precizat Mihai Goțiu.
„Complicitatea dintre cei care ar trebui să aplice legea și cei care profită de pe urma încălcării ei fac ca aceste lucruri să continue, iar măsurile se iau doar după demersuri de lungă durată și, de multe ori, într-un moment în care dezastrul e deja produs. Vreau să vă asigur, însă, că avem energia de a merge până la capăt și că nu ne vom opri până când cei care sunt responsabili nu vor răspunde civil, administrativ și, mai ales, penal, pentru faptele lor. Hoția și distrugerile de mediu trebuie să înceteze, pentru că ceea ce se fură și se distruge este viitorul României. Cu ajutorul și sprijinul vostru, vom pune capăt mai repede acestor distrugeri și hoției!”, a mai adăugat senatorul USR.