Autoritățile publice, resemnate în fața distrugerii monumentelor istorice

Autoritățile publice, resemnate în fața distrugerii monumentelor istorice

Senatorul USR Dan Lungu trage un semnal de alarmă asupra situației în care se află multe dintre clădirile de patrimoniu pe care, până la momentul actual, le-a identificat ca aflându-se într-o accentuată stare de degradare. În urma demersurilor sale repetate de a contacta reprezentanții Consiliilor Locale și Direcțiilor Județene pentru Cultură din diverse județe ale țării, pentru ca autoritățile să se sesizeze și să intervină folosindu-se de pârghiile legale, Dan Lungu a constatat că autoritățile par deja resemnate cu întreaga situație.

Începând cu toamna anului trecut, Dan Lungu a început să trimită nenumărate adrese și solicitări către Consilii Locale, Consilii Județene și directori ai Direcțiilor Județene pentru Cultură din diferite județe cu privire la starea unor monumente istorice. Astfel, într-o listă a urgențelor ce rămâne deschisă, acesta a adăugat, până în prezent, numeroase monumente sau clădiri de patrimoniu, precum sculptura „Fructul soarelui” din Costinești, județul Constanța, Casa lui Marin Preda din Siliștea Gumești, județul Teleorman, casa lui Ion Creangă de la Fălticeni, județul Suceava, Casa lui Daniel Turcea din Pitești, județul Argeș sau galeriile subterane de sub Palatul Cantacuzino – Pașcanu din Pașcani, județul Iași. În cazul primului demers, cel al sculpturii „Fructul Soarelui” a artistului George Apostu, amplasată în Costinești, reprezentanții Consiliului Județean din Constanța au menționat că  autoritățile locale din Costinești sunt, conform legii, cele responsabile de starea monumentului și astfel au redirecționat, în scurt timp, adresa către acestea. O astfel de redirecționare s-a petrecut și în cazul casei scriitorului Marin Preda, când Președintele Consiliului Județean Teleorman a trimis adresa senatorului USR către Direcția Județeană pentru Cultură Teleroman. În ambele situații, răspunsurile încă întârzie să apară.

Legea 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice prevede că statul garantează și asigură protejarea monumentelor și, deși menționează că Ministerul Culturii este autoritatea administraţiei publice centrale de specialitate care elaborează strategiile şi normele specifice de protejare a acestora, „autorităţile administraţiei publice centrale de specialitate şi instituţiile din subordinea acestora, precum şi autorităţile administraţiei publice locale sunt cele care cooperează cu proprietarii monumentelor istorice, persoane fizice sau juridice, cu deţinătorii şi administratorii acestora, precum şi cu instituţiile publice şi organizaţiile neguvernamentale din domeniul protejării monumentelor istorice”. Astfel că, dacă în cazurile anterior menționate monumentele nu aparțin autorităților publice locale și sunt proprietăți private, proprietarii lor trebuie să colaboreze cu administrația publică și Direcția Județeană pentru Cultură, aceasta din urmă fiind un serviciu public deconcentrat al Ministerului Culturii.

Faptul că reprezentanții Direcțiilor Județene pentru Cultură se spală pe mâini și aruncă, încă de la început, mingea în curtea administrației locale – sau viceversa – nu ajută pe nimeni cu nimic. În cursul maratonului meu de atenționare asupra acestui fenomen de distrugere în masă a monumentelor de patrimoniu, pentru că asta se va întâmpla dacă nu vom interveni, am realizat că toate semnalele mele de alarmă au fost întâmpinate cu ridicări din umeri, redirecționări sau justificări birocratice care spun, în genere, că nu se mai poate face nimic și sugerează că trebuie să ne împăcăm cu starea lucrurilor. Eu unul nu pot fi pasiv în fața descompunerii culturii și istoriei noastre și în fiecare adresă trimisă am menționat că sunt deschis să sprijin propunerile sau pârghiile legislative care ar putea facilita întregul demers birocratic, pentru a mai salva din timp – dar absolut nimeni nu mi-a înaintat vreo sugestie”, a menționat senatorul USR Dan Lungu.

Odată cu trimiterea adreselor și solicitărilor, senatorul USR a încercat să obțină reacții și sugestii și din partea Ministerului Culturii și Identității Naționale, adresându-i ministrului aflat în exercițiu întrebări și interpelări referitoare la starea monumentelor de patrimoniu. Acestea se regăsesc în lista tuturor celor adresate miniștrilor și pot fi consultate accesând următorul link: https://www.senat.ro/FisaSenator.aspx?ParlamentarID=b932a23d-d027-4c84-867e-767a1ec67db3