USR respinge modificarea prin OUG a modului de alegere a Președinților Consillilor Județene

USR respinge modificarea prin OUG a modului de alegere a Președinților Consillilor Județene

USR respinge modificarea prin OUG a modului de alegere a Președinților Consiliilor Județene, considerând că modificarea unei legi electorale de o asemenea importanță și cu un impact major asupra comunităților locale nu poate să se facă fără o debatere publică.

Viorica Vasilica a arătat din nou obediență față de baronii din PSD și a dat un OUG care prevede că Președinții Consiliilor Județene vor fi aleși aleși într-un singur tur. Toți PSD-iștii din teritoriu știu că vor pierde alegerile locale următoare și vor să se asigure că rămân totuși conectați la banii de la nivel local. În prezent, preşedintele şi vicepreşedinţii se aleg cu votul secret al majorităţii consilierilor judeţeni în funcţie.

”Nu poți să faci modificari atât de ample de sistem electoral fără să te fi consultat cu nimeni, fără o dezbatere în Parlamentul României. Așa cum am descoperit la sfârșitul săptămânii trecute, PSD ascunsese propunerea în Codul Administrativ publicat vineri pe site-ul Guvernului. După cât se pare, Doamna Dăncilă a învățat un lucru, acela de a legifera pentru cei la care se află puterea în PSD, baronii locali. Aceștia vor legitimitate electorală pentru a avea în continuare puterea de a cheltui în interes de partid fondurile publice. Măsura a fost scoasă rapid din Codul Administrativ și adoptată azi pentru știu că modificările la Cod vor fi contestate” spune senatorul USR Florina Presadă.

Alegerea directă a Președinților de Consilii Județene s-ar putea face, așa cum este firesc, în două tururi de scrutin, însă orice schimbare a sistemului electoral nu se poate face decât în urma unei consultări largi și a dezbaterilor din Parlament.