În contextul în care știrile false reprezintă una dintre marile probleme ale democrației, Chamber of Excellence in International Affairs (CEIA) a organizat luni, 10 iunie, la Camera Deputaților, dezbaterea „Fake News vs. UE? Dezinformarea digitală și post-adevărul în contextul alegerilor europene”. Evenimentul găzduit de Uniunea Salvați România a fost prilejuit de lansarea volumului „Ghid practic de fact-checking” apărut la editura Top-Form.
Știrile false sunt un real pericol care subminează capacitatea unei întregi societăți de a se angaja într-un discurs rațional bazat pe date comune iar efectele pe care acestea le generează sunt simțite la scară largă de către noi toți. În același timp, știrile „standard” își pierd valoarea în fața informațiilor care nu sunt susținute de fapte reale și senzaționalul ajunge să învingă uneori adevărul. Printre participanții la această dezbatere s-au numărat atât specialiști în domeniul știrilor false, parlamentari, reprezentanți din partea Ambasadei SUA în România, jurnaliști, cadre didactice și studenți.
În deschiderea dezbaterii, președintele CEIA, Răzvan Munteanu, a menționat faptul că ghidul se adresează studenților, jurnaliștilor, experților și reprezentanților societății civile și este extrem de util în contextul erei informaționale. „Această carte oferă o serie de instrumente pe care le puteți folosi, unele sunt foarte simple și vă ajuta să identificați dacă o poză este trucată, cine se află în spatele site-urile sau metadatele din spatele documentelor”.
Faptul că știrile false pot influența alegeri este o realitate deja cunoscută, iar faptul că acestă problemă „funcționează în democrație este pentru că noi (românii) suntem obișnuiți să dezbatem adevărul” a afirmat jurnalistul Lucian Mândruță. În România, în 26 mai, au avut loc alegerile pentru Parlamentul European. A fost o campanie grea care nu a fost lipsită de prezența știrilor false. ,,Suntem la un click distanță de minciună și la un click distanță de adevăr. În campania pentru europarlamentare, partidul Uniunea Salvați România a fost asociat eronat cu un clip video în care Iisus chema oamenii la vot. La fel, campania a avut și un caz de deep-fake – cazul interviului cercetătorului Adrian Presură; precum și blitz-fake – știrea virală cu accidentul de mașină al lui Dacian Cioloș. Nu trebuie să uităm faptul că și cei mai experimentați jurnaliști și analiști politici au căzut în capcana dezinformării. Așa că nimeni nu este infailibil” a declarat Nicolae Țîbrigan, expert-colaborator în cadrul CEIA. Acesta este prima serie de alegeri din seria celor 4: europarlamentare, prezidențiale, locale și parlamentare.
Mai mult decât atât, în pragul alegerilor europene de la finalul lunii mai, multe state europene, mai ales cele din Europa de Est, s-au confruntat cu o serie de crize și provocări instituționale care ar putea adânci și mai mult clivajele interne la nivelul societăților. Dacă e să analizăm din această perspectivă România, am putea constata că dezinformările digitale au drept miză punerea în discuție a fundamentelor democrației liberale și a cooperării în cadrul UE sau NATO.
„Arma pe care noi o avem și pe care o putem folosi pentru a identifica fake news-ul este educația. Sunt de părere că șansele ca o persoană informată să cadă în plasa întinsă a dezinformării sunt mult mai mici. Găsesc ghidul practic de fact-checking extrem de folositor pentru că prezintă clar și detaliat diverse aspecte precum recunoașterea unei știri false, ne ajută să ne dăm seama cine se află în spatele unui site ș.a. USR susține jurnalismul independent și de calitate” a declarat senatoarea USR, Silvia Dinică.
În cadrul întâlnirii, consilierul pentru presă şi cultură de la Ambasada SUA, Merry Miller, a afirmat faptul că SUA sprijină o Românie unită în Europa. În plus, aceasta a mai declarat faptul că ,,îi încurajăm pe români să fie vigilenţi la informaţii şi să le privească în mod critic, să-şi pună întrebări, să fie atenţi la senzaţional, poveşti conspirative. Dezinformarea este una dintre cele mai mari ameninţări ale acestei perioade şi voi sunteţi în prima linie”.
Pentru sustenabilitatea unor astfel de proiecte este necesară o continuă coordonare între instituțiile statului, societatea civilă, mediul academic și mediul politic. Ghidul lansat în cadrul acestei dezbateri este disponibil online pe site-ul ceia.ro și reprezintă un instrument util pentru toate persoanele interesate de combaterea și demascarea dezinformării și propagandei în spațiul informațional din România.