USR susține o nouă Lege a pensiilor corectă și echitabilă, fără pensii speciale

USR susține o nouă Lege a pensiilor corectă și echitabilă, fără pensii speciale

Uniunea Salvați România transmite că noua Lege a pensiilor votată, astăzi, în Camera Deputaților este folosită de actuala coaliție majoritară PSD-ALDE-UDMR ca instrument politic.

USR consideră că Legea pensiilor are două deficiențe majore, în consecință nu putem vorbi despre o nouă Lege corectă și echitabilă atât timp cât sunt menținute pensiile speciale pentru mai multe categorii profesionale și Fondul de Pensii este folosit în scop politic.

“Nu putem vorbi despre o nouă Lege a pensiilor, dar să menținem pensiile speciale pentru anumite categorii profesionale, precum parlamentarii. Când s-a discutat prima oară despre legea pensiilor, USR a depus un amendament prin care a propus eliminarea pensiilor speciale, cu excepția magistraților și militarilor, însă amendamentul a fost respins de actuala coaliție majoritară.”, transmite deputatul USR Cristian Seidler, membru în Comisia de muncă și protecție socială.

USR subliniază că noua Lege a pensiilor este folosită în scop politic având în vedere că în anul 2018 punctul de pensii a crescut cu 10%, în timp ce anul acesta, din septembrie, se previzionează o altă creștere de 15% și din 2020, cu doar 3 luni înainte de alegerile parlamentare, punctul de pensie este previzionat să crească din nou cu 40%. Toate acestea în contextul în care fondul de pensii este suplinit, în prezent, de împrumuturi.

“E un semn evident că acest fond de pensii va fi folosit de către coaliția PSD-ALDE-UDMR în scop politic. Asta în condițiile în care anul trecut fondul de pensii a înregistrat un deficit, un minus de 1 miliard de euro. Anul acesta, la sfârșitul lunii mai avem un deficit de 1,7 miliarde de lei, în condițiile în care legea bugetului pensiilor pe anul 2019 prevede un plus de aproape 3 miliarde de lei până la sfârșitul anului. Ne îndreptăm exact în sensul opus legii adoptate. Și de la 1 septembrie mai urmează o creștere de 15%. USR nu se opune măririi pensiilor dar credem că aceste măriri trebuie făcute cu responsabilitate bugetar fiscală. Mărirea de 40%, așa cum arată cifrele de la Guvern, nu are sustenabilitate., subliniază deputatul USR Cristian Seidler.

De asemenea, USR își exprimă neîncrederea în ceea ce privește capacitatea Casei Naționale de Pensii de a recalcula cele peste 5 milioane de pensii până la 1 septembrie 2021, când Legea pensiilor va intra în vigoare, având în vedere că instituția nu are nici sistemul informatic necesar.

USR conchide că proiectul de Lege votat astăzi este disfuncțional, nesustenabil și fără niciun studiu de impact. Executivul nu a consultat nici datele INS care arată precis câte persoane urmează să se pensioneze în viitorul apropiat, moment în care presiunea va fi foarte mare pe Fondul de Pensii iar efectele vor fi resimțite de toți cetățenii.