Proiectul PSD de revizuire a Constituției este doar o păcăleală pentru români

Proiectul PSD de revizuire a Constituției este doar o păcăleală pentru români

Proiectul PSD de revizuire a Constituției, în care a fost inclus textul inițiativei cetățenești Fără Penali în funcții publice, arată ipocrizia social democraților care au în continuare membrii cu condamnări penale definitive, inclusiv în Parlamentul României, dar public susțin că vor curățirea clasei politice.

USR consideră că proiectul PSD este doar o păcăleală pentru români și face parte din planul social democraților de a se reabilita în fața cetățenilor folosind vorbe goale și copiere de texte juridice după modelul copy-paste. În plus, USR își exprimă îngrijorarea că PSD se folosește de popularitatea inițiativei Fără Penali în funcții publice pentru a strecura modificări constituționale nocive.

“Dacă va intra în dezbatere împreună cu alte prevederi, aceasta inițiativă cetățenească, fără precedent atât pentru scena politică, cât și pentru societatea civilă din România, poate fi instrumentalizată în mod perfid de PSD. Fie pentru a bloca orice revizuire constituțională și pentru a pierde această inițiativă în dezbateri parlamentare, fie ca pârghie pentru a strecura modificări constituționale nocive, folosind popularitatea acestei inițiative”, explică deputatul USR Silviu Dehelean, membru în Comisia juridică, de disciplină și imunități.

USR transmite că proiectul PSD de revizuire a Constituției este unul periculos pentru că include doar modificări superficiale în privința temelor majore care au fost vizate de referendumul pentru justiție. De exemplu, în privința interzicerii amnistiei și grațierii, PSD a adăugat un singur text la unul dintre articolele din Constituție care se referă la grațierea individuală, dar a evitat în mod deliberat să interzică amnistia și grațierea colectivă pentru corupți. De asemenea, în ceea ce privește ordonanțele de urgență, PSD nu a inclus și Înalta Curte de Casație și Justiție printre instituțiile care pot contesta la Curtea Constituțională OUG-urile emise de Guvern, după ce în ultimii doi ani magistrații de la ÎCCJ au criticat serios multe din modificările introduse de PSD-ALDE prin ordonanțe de urgență în domeniul justiției.

“PSD face astăzi un lucru pe care nu și-l dorește, o face doar de ochii lumii, după ce fostul președinte Liviu Dragnea a ajuns la închisoare. Este evident că PSD interpretează după cum îi convine rezultatul referendumului din 26 mai și nu a renunțat la idea unei amnistii și grațieri colective. Ceea ce ne dorim să se întâmple este ca pentru toate aceste propuneri de modificare a Constituției, discuția să se poarte separat și să dea un vot separat pentru fiecare proiect depus în Parlament“, spune deputatul USR Stelian Ion.

USR susține că este absolut necesar ca votul pentru Fără Penali în funcții publice să fie separat de proiectele de revizuire a Constituției pentru a nu parazita inițiativa.