Uniunea Salvați România solicită liderilor coaliției PSD-ALDE, Viorica Dăncilă și Călin Popescu Tăriceanu, demararea de urgență a procedurilor necesare pentru implementarea tuturor recomandărilor GRECO, inclusiv aceea de desființare a Secției speciale pentru investigarea infracțiunilor din Justiție, catalogată drept „o anomalie a cadrului instituțional existent”.
„Ca urmare a publicării raportului GRECO – sub presiune publică, nu pentru că actualul Guvern ar da doi bani pe transparență -, întreaga Românie a putut vedea, încă o dată, ce cred experții europeni despre așa-zisa reformă a sistemului judiciar făcută de PSD și ALDE, care a avut ca scop doar blocarea luptei împotriva corupției și destructurarea sistemului în ansamblu. Negru pe alb, Secția specială, înființată la comanda lui Liviu Dragnea pentru a-i intimida și șantaja pe magistrați, pentru a bloca anchete penale și pentru a-i scăpa pe unii corupți de închisoare prin retragerea apelurilor, este catalogată drept o anomalie a sistemului și se arată că trebuie să fie urgent desființată. Cât despre implementarea unei singure recomandări din cele cinci formulate de GRECO în raportul ad-hoc de anul trecut, autoritățile de la București tocmai au primit nota doi”, a declarat președintele USR, Dan Barna.
USR atrage atenția PSD-ALDE și Guvernului susținut de aceste partide că Regulamentul de procedură al GRECO stipulează foarte clar că membrii GRECO trebuie să se conformeze recomandărilor conținute în raportul de evaluare și să le pună în aplicare în totalitate, în termenul stabilit de GRECO. Cu alte cuvinte, recomandările sunt obligatorii!
„Dacă Guvernul Dăncilă nu intenționează să retragă România din Grupul Statelor Împotriva Corupției, atunci desființarea Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție trebuie să aibă loc în cât mai scurt timp, iar ministrul Justiției, Ana Birchall, trebuie să ofere garanții în acest sens și să anunțe calendarul punerii în aplicare a recomandărilor din rapoarte”, a declarat și senatorul USR George Dircă.
USR solicită tuturor partidelor parlamentare, mai ales PSD, ALDE și UDMR, să accepte desființarea Secției speciale pentru anchetarea magistraților. USR a depus, acum două săptămâni, un nou proiect de lege pentru desființarea Secției speciale, după ce proiectul depus anterior a fost respins de Parlament, prin votul majorității la putere, în luna martie.
USR mai consideră că actuala conducere a Consiliului Superior al Magistraturii ar trebui să sisteze procedura de numire a procurorului Adina Florea în fruntea Secției speciale, în condițiile în care această instituție trebuie desființată, iar funcționarea ei se traduce prin noi riscuri suplimentare pentru independența sistemului judiciar.