Demisia lui Moga nu rezolvă nimic. Reformă până la capăt sau demisia in corpore!

Demisia lui Moga nu rezolvă nimic. Reformă până la capăt sau demisia in corpore!

Uniunea Salvați România consideră că demisia lui Nicolae Moga din fruntea Ministerului Afacerilor Interne este un gest menit să reducă din presiunea publică generată de eșecul masiv al autorităților publice în a interveni și a salva viața Alexandrei și mai puțin o asumare a unei incompetențe cronice dovedite de PSD.

Pentru ca tragedii precum cea de la Caracal să nu se mai repete este nevoie de o reformă profundă a tuturor instituțiilor care trebuie să protejeze cetățeanul și un prim-pas trebuie să fie implementarea pachetului de măsuri propus de USR în cadrul zilei de luni.

„Nicolae Moga a fost doar un argat numit la conducerea unei instituții pentru care nu avea competențele necesare. Ceea ce s-a întâmplat la Caracal nu este o situație excepțională, nu este o verigă slabă care nu mai funcționează, a fost doar ultima dovadă dintre multe care confirmă că politizarea aproape exclusivă, aproape totală, a sistemului cu șefi de inspectorate care nu au studii din zona Poliției, cu mecanici angajați pe post de șefi de Inspectorate județene, toate acestea au adus sistemul în situație de colaps”, a declarat președintele USR, Dan Barna.

Simpla demisie a lui Nicolae Moga din fruntea MAI nu rezolvă, prin urmare, nimic din situația de fond, atâta timp cât rămân în minister, în Poliție și în celelalte instituții cu atribuții pe zona de siguranță a cetățeanului oameni incompetenți și lipsiți de umanitate, oameni care au ajuns să ocupe funcții pe principiul pilelor și relațiilor și care nu simt că au vreo responsabilitate în fața cetățenilor.

Este nevoie de o reformă profundă a tuturor instituțiilor care au rolul de a-i proteja pe români, este nevoie de depolitizarea lor și de curățarea de toți cei care au ajuns în funcții prin numire directă, deși picaseră examenul de ocupare de a postului, de prietenii apropiați politicienilor corupți și aparatului de partid, de cei acuzați de diferite infracțiuni și de cei care au dovedit deja că și-au îndeplinit defectuos atribuțiile.

„Nenumăratele nereguli din Ministerul de Interne, conștientizarea faptului că poartă o pălărie prea mare, că nu are pregătire în acest domeniu sunt, probabil, cauzele demisiei domnului Nicolae Moga din funcția de ministru. Am spus de la început că a fost o nominalizare nepotrivită. Acesta este primul gest de normalitate din partea PSD. În mod firesc, ar trebui să-și dea demisia și întruchiparea incompetenței, Viorica Dăncilă, pentru a da posibilitatea formării unui Guvern care să oprească prăbușirea totală a României”, a declarat și deputatul USR Stelian Ion.

Pentru repararea sistemului incompetent și corupt care se face complice la torturarea și uciderea tinerelor din Caracal, USR a solicitat convocarea unei sesiuni extraordinare a Parlamentului României pentru adoptarea de urgență a unui pachet cu 12 măsuri:
1. Abrogarea imediată a Legii recursului compensatoriu.
2. Punerea în acord a legilor Justiției cu recomandările Greco, ale Comisiei de la Veneția, ale Comisiei Europene.
3. Îmbunătățirea sistemului de localizare a apelurilor 112 prin modificarea Legii 160/2008 privind organizarea și funcționarea Sistemului național unic pentru apeluri de urgență (SNUAU), cu abilitarea administratorului SNUAU să asigure informația de localizare a terminalului care a efectuat apelul de urgență, prin servicii de voce sau date.
4. Operaționalizarea Sistemului Alertă Răpire Copii.
5. Asigurarea de tehnică performantă la Direcția de Operațiuni Speciale din cadrul Poliției Române pentru supraveghere, interceptare, localizare a apelurilor în anchetarea infracțiunilor grave.
6. Asigurarea mijloacelor materiale necesare organelor de urmărire penală pentru desfășurarea anchetelor, la prima rectificare a bugetului pe 2019, prin realocarea celor 235% buget suplimentar acordat Jandarmeriei Române pentru arme și muniții.
7. Numirea pe funcțiile de conducere să se facă pe criterii meritocratice, pe bază de concurs, încetarea imediată a interimatelor cu care șefii din poliție sunt ținuți sub papuc.
8. Îmbunătățirea calității educației, prin reformarea Academiei de Poliției cu consultarea unor experți europeni, și a pregătirii profesionale continue a polițiștilor, precum și evaluarea periodică a acestora de către un corp independent.
9. Abrogarea de urgență a OUG nr. 51/2019 astfel încât transportul județean să reintre în categoria transportului public, iar acesta sa fie decontat elevilor inclusiv pe perioada vacanțelor.
10. Operaționalizarea registrului pentru infractorii sexuali și crearea unor registre speciale, operative, pentru faptele de violență, în special domestică (chiar și cele soldate cu retragerea plângerilor de către victime). Totodată, cei care săvârșesc astfel de fapte să fie supuși unor terapii și unor monitorizări.
11. Instituirea unor pedepse complementare care să înceteze doar după efectuarea unor ședințe de terapie și după o evaluare psihologică.
12. Modificarea pedepselor să se bazeze pe efectuarea unor studii criminologice bine documentate, efectuate de un institut autonom.