Legea USR privind transparentizarea deconturilor CNAS a fost adoptată

După doi ani  de la inițiere, proiectul USR privind transparentizarea deconturilor CNAS a depășit toate obstacolele puse în cale  și a fost astăzi adoptat de Camera Deputaților devenind astfel lege.

Cu această ocazie unul din inițiatorii legii, deputatul USR Tudor Pop a ținut să declare: ” Votul de azi este un prim pas înainte, politic vorbind. Cu votul de azi acceptăm, în sfârșit, faptul că avem o problemă cu decontările fictive. Și cu faptul că zeci de milioane de lei se duc în buzunarele unei rețele de corupție și nu pe îngrijirea pacienților.”

Așadar începând de astăzi, conform noii legi, asigurații vor avea la dispoziție  mai multe metode de a cere informații în legătură cu deconturile care se fac în numele lor. Astfel CNAS este obligat să comunice informații despre deconturi fie  la cerere în termen de 45 de zile,  fie online prin intermediul dosarului electronic de sănătate al pacientului (DES) .

Adoptarea acestui proiect reprezintă o victorie importantă  în lupta cu corupția din sistemul de sănătate din România, o luptă pe care parlamentarii  USR și-a asumat-o în și au transformat-o în obiectiv în cei trei ani de când au fost aleși în Parlament.  De aceea deputatul Tudor Pop dă asigurări ca face tot posibilul ca această lege să nu rămână doar pe hârtie ci să devină realitate: ” Voi urmări mai departe implementarea acestui proiect, în așa fel încât toți asigurații din Sănătate să aibă acces necondiționat la totalitatea decontărilor efectuate în numele lor.”

Lupta însă nu se oprește aici iar parlamentarii Uniunii Salvați România se vor bate în contiuare în Parlament pentru ca toate proiectele lor  din domeniul sănătății să devină realitate și  cetățeanul român plătitor de taxe să aibă parte de un sistem de sănătate în conformitate cu standardele europene.