Alianța USR PLUS propune un pact politic și parlamentar pentru declanșarea alegerilor anticipate

Alianța USR PLUS propune un pact politic și parlamentar pentru declanșarea alegerilor anticipate

Alianța USR PLUS propune un pact politic și parlamentar pentru declanșarea alegerilor anticipate președintelui României și partidelor parlamentare din Opoziție. Pactul vizează declanșarea de alegeri anticipate cel târziu odată cu alegerile locale și reprezintă dovada concretă a asumării și reponsabilității cu care Alianța USR PLUS abordează actuala criză politică din România.

Este un pact prin care vrem să creăm o foaie de parcurs pentru a ajunge la acele alegeri anticipate fundamental necesare pentru ieșirea României din actuala criză. Guvernarea PSD nu mai are legitimitate și nici o majoritate parlamentară care să o îndreptățească să mențină în funcție un guvern toxic, un guvern care ține România blocată. Din această perspectivă, noi, Alianța USR PLUS, propunem factorilor politici relevanți în acest moment – actualului președinte al României, PNL, PMP, ALDE, UDMR, Grupul minorităților naționale și Pro România – acest pact politic și parlamentar. În momentul în care vor semna acest pact pentru anticipate toți liderii politici actuali, care spun de fiecare dată când sunt întrebați că sunt deciși să scoată țara din criză, alegerile anticipate vor putea fi realizate”, a declarat Dan Barna, președintele USR și candidatul USR PLUS la Președinția României.

Acest pact este singura soluție logică și viabilă de deblocare a crizei politice. Și este o soluție prin care poporul nu este ocolit și este important să mergem dincolo de calculele politicianiste și de interesele unor parlamentari de a-și prelungi mandatul cu câteva luni chiar dacă constatăm că suntem într-o criză politică. Tragedia imensă de la Caracal ne-a arătat nu doar că suntem într-o criză politică, dar și că statul este în criză, pentru că este capturat de grupuri de interese. Statul are nevoie de o reformă urgentă, are nevoie în primul rând de profesionalizare și depolitizare, iar USR PLUS este pregătită să ia măsurile necesare, în primele săptămâni când ajunge la guvernare”, a declarat și Dacian Cioloș, președintele PLUS și propunerea USR PLUS pentru funcția de premier.

Pentru a fi posibilă organizarea de alegeri anticipate cel târziu odată cu alegerile locale, partidele parlamentare semnatare ale pactului se angajează să semneze și să voteze moțiunea de cenzură care să ducă la retragerea încrederii în Guvernul Dăncilă. La rândul său, dacă semnează pactul USR PLUS, președintele României se angajează să înainteze Parlamentului două propuneri de învestitură, iar parlamentarii partidelor semnatare se angajează să respingă cele două propuneri de învestitură.

Organizarea alegerilor anticipate este imperativă pentru a scoate România din criza politică și morală, în condițiile în care Guvernul condus de Viorica Dăncilă nu mai are majoritate în Parlament și refuză să demisioneze, iar PSD a generat, din cauza luptelor interne pentru putere, trei crize guvernamentale majore, cu schimbarea a doi prim-miniștri și înlocuirea a 80 de miniștri.

Nu în ultimul rând, România a ajuns după aproape trei ani de guvernare PSD să fie cea mai vulnerabilă economie din Uniunea Europeană, iar siguranța și viața cetățenilor din România sunt constant puse în pericol prin refuzul de abrogare a Legii privind recursul compensatoriu, lege în baza căreia au fost eliberați aproape 20.000 de condamnați, inclusiv pentru crime, violuri și tâlhării.

Parlamentarii USR sunt pregătiți să renunțe la ultimele șase luni de mandat pentru a scoate România din criză și pentru ca românii să poată spune la urne, fără echivoc, ce partide creditează pentru a guverna țara în următorii ani.