USR critică primele decizii ale ministrului Justiției

USR critică primele decizii ale ministrului Justiției

Uniunea Salvați România critică primele decizii ale ministrului Justiției Cătălin Predoiu care amână abrogarea legii recursului compensatoriu și desființarea Secției Speciale și în schimb declanșează concursurile de numire a noilor procurori șefi, fără să modifice legea în acord cu recomandările europene. 

USR consideră că abrogarea legii recursului compensatoriu este o urgență, peste 20.000 de deținuți au fost deja eliberați din închisori înainte de ispăşirea pedepsei și în timp ce PNL tergiversează o decizie, alţi şi alţi criminali şi violatori ies de după gratii în baza acestei legi.

Atunci când CEDO a condamnat România din cauza condițiilor precare de viață din penitenciare, recomandările primite au vizat modernizarea și extinderea sistemului penitenciar, nu eliberarea deținuților pentru remedierea problemei spațiului insuficient.

”Suntem dezmăgiți de primele decizii anunțate de ministrul Cătălin Predoiu, Guvernul PNL nu folosește toate instrumentele le are la dispoziție pentru a rezolva problemele create de PSD în domeniul Justiției. Ministrul a pasat Parlamentului responsabilitatea de a abroga legea recursului compensatoriu sau de a desființa Secția Specială, dar știm bine că majoritatea actuală nu este stabilă și nu îți permite să faci reforme reale”, a declarat vicepreședintele USR Stelian Ion. 

Primul punct din Acordul pe care USR l-a semnat cu PNL pentru susținerea guverului Orban a angajat acest guvern să implementeze recomandările din cadrul MCV și să pună în acord legile justiției cu avizele Comisiei de la Veneția și recomadările GRECO. 

În acest context, Uniunea Salvați România îi cere ministrului Justiției să ia în considerare apelul magistraților din urmă cu două săptămâni și să nu organizeze concursurile pentru noii procurori șefi de la Parchetul General, DNA și DIICOT fără modificarea legii. 

”Problema principală în ultimii ani, care a condus la situații de criză inacceptabile în sistemul judiciar, a fost aceea că am avut un cadru legal care a permis ca numirile procurorilor de rang înalt să se facă de către politicieni. Această problemă nu poate fi rezolvată prin schimbarea politicienilor care fac numirile, ci prin schimbarea procedurilor, astfel încât factorul politic să fie cât mai puțin implicat în această procedură. Miza este colosală pentru justiția și pentru democrația noastră. Trebuie să ieșim din paradigma ”cei numiți de noi sunt ex officio mai buni decât cei numiți de ei”, câtă vreme factorul politic atârnă încă cel mai greu la aceste numiri”, a explicat vicepreședintele USR Stelian Ion.

Uniunea Salvați România a redactat propuneri de punere în acord a legilor justiției cu aceste recomandări și își oferă sprijinul pentru elaborarea unui proiect cât mai complet și coerent care să repună justiția pe făgașul ei normal.